Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 21 juli 2017

Stark utveckling för svenska drycker - här är trenderna

Glöm blandbacken och vinerna från andra sidan jordklotet. Nu vill vi dricka must på svenska äpplen, lokalproducerad råsaft och cider från Skåne. Här är starka dryckestrender att hålla koll på.

 Svenskt vin och svenskt öl - två representanter för starka dryckestrender just nu.
Svenskt vin och svenskt öl - två representanter för starka dryckestrender just nu. FOTO: Istock

Svenska viner – på fler ställen än man tror

Intresset för svenskt vin växer för varje år. Liksom antalet svenska vingårdar.

– Framför allt ligger de i Skåne där klimatet är lite jämnare, säger vinskribenten Sofia Ander. De svenska vinerna görs på druvor som klarar kallare temperaturer och numera finns det ett tjugotal riktigt bra sorter.

Totalt finns över hundratalet svenska vinproducenter. Förutom i Skåne görs svenskt vin även i Halland, Blekinge och på Öland. Ett trettiotal av dessa viner går i dag att köpa på Systembolaget.

– Min förhoppning är att gårdsförsäljning blir möjlig i framtiden. I dagsläget är det svårt för de svenska vinproducenterna att nå ut. De är eldsjälar som kämpar hårt. En sådan öppning skulle vara väldigt gynnsam för de svenska vingårdarna, säger Sofia Ander.

Hantverksöl – på alla möjliga håll

Trenden med hantverksöl och mikrobryggerier fortsätter att vara stark. I dag finns det över 300 svenska bryggerier och bara på Gotland finns ett tiotal lokala mikrobryggerier och fler är på väg att öppna på ön, berättar Rob Bough, delägare och bryggare på Hop Shed Brewery i Visby.

Intresset för lokalproducerat kvalitetsöl är stort. På bara ett och ett halvt år har Rob Bough och hans kollegor ökat produktionen från 3 400 liter till 25 000 liter årligen.

– Det är jätteroligt att det finns en så stor efterfrågan, säger han.

Nästa stora grej bland svenska mikrobryggare är att ”burka” sin egen öl.

– Öl på burk håller bättre kvalitet än i flaska. Dessutom blir det mindre påverkan på miljön eftersom allt är återvinningsbart, säger Rob Bough.

– I Sverige har burken varit förknippad med fulöl, men nu finns ett tjugotal miniburkar med hantverksöl på Systembolaget och jag tror att det här kommer att växa kraftigt. De senaste tillskotten kommer från Oppigårds bryggeri och Stigbergets bryggeri.

Alkoholfra drycker – lägre alkoholhalt och mycket smak

Efter den starka trenden med ölstilen india pale ale (IPA) kommer nu också många svenska ölsorter med låg alkoholhalt. 

– IPA har hög alkoholhalt och nu syns en tydlig motreaktion. Alkoholfritt hantverksöl och folköl börjar bli väldigt populärt, säger Rob Bough på Hop Shed Brewery.   

Överhuvudtaget är intresset för alkoholfria drycker större än någonsin, must och alkoholfritt vin vinner fler och fler anhängare bland de dryckesintresserade.

Hantverksläsk – fler och fler producenter över hela Sverige

Fortfarande är det läsk i back eller på 1,5-liters pet-flaskor från de stora jättarna som dominerar i mataffärerna. Men även här händer det mycket. En ökad medvetenhet och intresse från konsumenterna för lokalproducerad kvalitetsläsk har lett till att flera gårdsbryggerier börjat producera sin egen hantverksläsk. Och det lär bli fler framöver.

Smoothies – på lokal yoghurt

Smoothie-trenden är stark! Det digitala nätverket Instagram svämmar över av smoothies i pigga färger och trenden är här för att stanna. Till sommaren går det utmärkt att göra sin egen smoothie på egenplockade svenska bär. Prova att mixa 1 dl frysta lingon med en banan, några blad färsk mynta och lite yoghurt. Supergott!

Must – hetare än någonsin

Den svenska musten har seglat upp som ett supergott alternativ till vin och öl. Äppelmust fungerar bra ihop med mat tack vare syran och att den inte är så söt. Har du egna äpplen finns det många musterier dit du kan ta dem för att göra egen must – om du inte mustar själv! Annars finns också svensk lokalproducerad must att få tag på i många gårdsbutiker.

Äkta svensk hantverkscider

Till skillnad från massproducerad cider är äkta hantverkscider gjord på 100 procent äppelmust. Nu växer antalet svenska cidermakare som erbjuder den äkta varan. Ett av nytillskotten är Östgötaslättens mikrocideri från Motala som gör sin egen mousserande cider på svenska äpplen enligt den traditionella flaskmetoden.

Råsaft – bra sätt att få i sig frukt och grönt

I många svenska trädgårdar växer äpplen, päron och plommon. Men även morötter, kål och broccoli. Med en råsaftcentrifug går det att ta vara på den egna trädgårdens skörd. Fler och fler håller på med saftning med centrifug – en trend som kommit för att stanna. En riktig energikick!

Läs också: Mer om öl på Land.seLäs också: Mer om vin på Land.seLäs också: Här är 8 starka mattrender i Sverige

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen