Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 6 juli 2017

Steg för steg – så gör du din egen äppelcidervinäger

Det är busenkelt att göra själv och ett smart sätt att ta hand om äpplen som inte är supersnygga. Lands bloggare Niklas Kämpargård visar hur du gör din egen goda äppelcidervinäger.

 Härligt med egentillverkad äppelcidervinäger. Den är inte svår att göra själv.
Härligt med egentillverkad äppelcidervinäger. Den är inte svår att göra själv. FOTO: Niklas Kämpargård

Du behöver

  • Glasflaskor
  • Glasburkar med stor öppning
  • Saftmaja eller annan sil och tratt
  • Tyg till lock och bomullssnöre att fästa duken med

Ingredienser

  • 5 kg äpplen
  • 1-2 tsk äppelcidervinäger
  • vatten

1. Riv i matberedare

FOTO: Niklas Kämpargård

Många gör äppelcidervinäger på äpple som skurits i bitar, men det går även bra med äppelriv. Då river du de delade äpplena i matberedaren.

2. Packa rivet

FOTO: Niklas Kämpargård

Ta äppelrivet direkt med handen ur matberedaren och packa rivet hårt i en glasburk eller större kruka. Tryck med handen, med en grov träbit eller en surkålsstamp.

3. Tillsätt äppelcidervinäger

FOTO: Niklas Kämpargård

Tillsätt ett par teskedar äppelcidervinäger, köpt eller från egen tidigare tillverkning. På så vis ger du vinägerutvecklingen en knuff framåt. Fortsätt sedan att fylla upp burkarna med äppelriv och pressa hela tiden med knytnäven så att det bildas mycket vätska. Fyll därefter upp med kallt vatten ända upp till kanten.

4. Täck med tyg och ställ varmt

FOTO: Niklas Kämpargård

Klipp till tygbitar tillräckligt stora så att de täcker hela öppningen och bind fast dem med ett snöre så att det blir helt tätt. En tygbit släpper igenom luft men är samtidigt tät nog för att hålla flugorna borta.

Ställ burkarna varmt, en glasveranda eller intill en vedspis är perfekt. Sätt gärna ett fat under burkarna för att förhindra fläckar när äppelcidervinägern jäser och rinner över kanterna. Rör om ordentligt en gång i veckan under 3-4 veckor.

5. Sila bort rivet

FOTO: Niklas Kämpargård

Efter fyra veckor är det dags att sila bort äppelrivet. Använd en saftmaja eller en vanlig sil. Se till att pressa ur all vätska genom att pressa duken ordentligt. Använd gärna händerna. Du kan också låta äppelrivet droppa under 1-2 dygn i en saftmajan.

6. Häll tillbaka i burkarna

FOTO: Niklas Kämpargård

Ös tillbaka vätskan i burkarna och täck med tygduken. Äppelrivet lägger du i komposten eller ger till hönorna. Rör om ordentligt i burkarna en gång i veckan under hela processen så att den geléaktiga hinnan (ättikmodern, som bildas av ättiksyrebakterier) blandas ner i vätskan. När vätskan klarnar och förlorar spritdoften är äppelcidervinägern klar. Det tar vanligtvis 4-8 veckor.

7. Rengör flaskorna

FOTO: Niklas Kämpargård

Desinfektera glasflaskor genom att låta dem ligga i ugnen i 100 grader i åtminstone 30 minuter.

8. Ta till vara ättikmodern och sila igen

FOTO: Niklas Kämpargård

Lyft upp ättikmodern och spara den i en burk med lite ättika i kylskåpet (under lock). På så vis kan du använda samma ättikstart under kommande år (då läggs ättikmodern i vinägerblandningen först när du silat bort äppelrivet).

Sila äppelcidervinägern genom en saftmajeduk för att bli av med eventuell bottensats. Använd inte den sista slatten på botten. Om du ändå råkar ösa över bottensatsen kan du låta äppelcidervinägern stå i ett par dagar (så att tunga partiklar sjunker till botten) och sedan ösa över vinägern på en ny flaska.

9. Klart!

FOTO: Niklas Kämpargård

Nu är din äppelcidervinäger klar. Smaken skiljer sig från år till år men brukar bli bra om man bara låter vinägern ”gotta till sig” tillräckligt länge.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen