Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 30 januari 2019

Stora lunchfrågardagen – fråga om köttets ursprung

Våga fråga var maten kommer ifrån. Det är uppmaningen i en kampanj som politikern Johan Löfstrand från Linköping ligger bakom. Han vill att "Stora lunchfrågardagen blir en riksomfattande rörelse.

 På torsdag anordnas ”Stora lunchfrågardagen” – ett initiativ som ska väcka opinion kring köttets ursprung.
På torsdag anordnas ”Stora lunchfrågardagen” – ett initiativ som ska väcka opinion kring köttets ursprung. FOTO: Istock

Det hela började med en grupp på Facebook. I ”Våga fråga om köttets ursprung!” som på två veckor fått 200 medlemmar diskuteras det flitigt varifrån köttet på restauranger i Östergötland och Linköping kommer.

S-politikern Johan Löfstrand är skaparen av gruppen och hoppas nu väcka engagemang i hela landet.

– Tanken är att bestämma återkommande dagar då vi alla som äter lunch ute ställer frågan var köttet som serveras kommer från, säger han.

Läs också: Därför ska du välja smör – inte margarin

En hög tröskel att kliva över

Johan Löfstrand är själv jägare och äter mycket vilt. När han köper kött i butik är han noga med att det ska vara svenskt.

Han menar att ursprungsmärkningen i butik är tydlig, men att den inte alls är lika tydlig på restauranger. Det kan finnas tillfällen då konsumenten vill köpa kött från ett visst land och det är viktigt att kunna göra medvetna val.

– Det finns också en tröskel, man vill inte vara besvärlig som frågar. Den kan vi tillsammans komma över genom att uppmuntra varandra att ställa frågan om köttets ursprung.

Därför är det viktigt med svenskt kött

Anledningarna till att gynna svenskt kött är flera, enligt Johan Löfstrand.

– Det handlar främst om att stödja svensk livsmedelsproduktion, svenska djurskyddsbestämmelser med högt ställda krav på djurhållning och låg antibiotikaanvändning.

Läs också: Härifrån kommer maten på hamburgarrestaurangerna

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen