Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 26 augusti 2019

Stora skördar kan ge billigare bröd

Det ser ut att bli en god skörd för spannmålsbönderna i år. Enligt Jordbruksverkets prognos blir skörden tio procent större än genomsnittet – vilket skulle kunna leda till sänkta priser på bröd i matbutikerna. Men ökningen täcker knappast förra årets miljonförluster.

 Spannmålsskörden blir aningen större än vanligt i år.
Spannmålsskörden blir aningen större än vanligt i år. FOTO: iStock

Sex miljoner ton spannmål kommer de svenska bönderna att skörda i år enligt Jordbruksverkets prognos, rapporterar Dagens Nyheter. Det är 10 procent mer än genomsnittet, men hela 80 procent mer än förra årets rekordsmå skördar.

– För lantbrukarna är det jätteskillnad. Det blir betydligt bättre intäkter i år jämfört med förra året, säger Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen.

Brödpriser kan sjunka

 Brödpriserna gick upp efter förra årets sommartorka. I år kommer priserna troligen att sjunka.
Brödpriserna gick upp efter förra årets sommartorka. I år kommer priserna troligen att sjunka. FOTO: iStock

Resultatet av billigare råvaror skulle kunna resultera i en prissänkning på bröd i dagligvaruhandeln.

– Priserna sjunker ju så fort vi har ett överskott. Även om tio procent inte är en jättestor ökning finns det förutsättningar för att brödpriserna skulle kunna sjunka, säger Håkan Henrikson, näringslivschef på Jordbruksverket.

Läs också: Därför ska du fråga om matens ursprung på restaurangen

Stora förluster

Efter förra sommarens torka gick lantbrukarna med stora förluster. En större spannmålsskörd i år täcker bara en bråkdel av inkomstbortfallet.

– De behöver allt eftersom de ligger illa till efter förra året. Tappet var nästan 50 procent föregående år. Det är inte på långa vägar så bra i år som det var dåligt förra året, säger Håkan Henrikson.

Höstsådda grödor

Den varma sommaren i fjol har haft viss påverkan på den goda skörden i år.

– Vissa grödor som såddes på hösten fick en lättare start eftersom det fortfarande fanns kväve i marken som grödorna under förra sommaren inte kunde ta upp, säger Håkan Henrikson.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen