Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 18 december 2018

Stötta svenska bönder – ät svenskt i jul

En sommar av extrem torka och foderbrist slog hårt mot svenska bönder. Nu när det lackar mot jul kan du enkelt hjälpa till. Här är listan på hur du äter svenskt i jul – och stöttar de svenska bönderna.

 Som konsument har du stor möjlighet att stötta de svenska bönderna lite extra till jul.
Som konsument har du stor möjlighet att stötta de svenska bönderna lite extra till jul. FOTO: luza studios

”Allvarliga följder för lantbrukets lönsamhet i torkans spår”. Så löd titeln på en rapport från LRF Konsult som presenterades i mitten av oktober. Den visar att sommarens torka och heta temperaturer har påverkat lantbrukets lönsamhet mycket negativt.

Spannmålsskördarna beräknas vara nära 70 procent lägre i år. Lönsamheten för svenskt lantbruk blir den sämsta på över tio år. Också växtodlingsföretag, grisköttsföretag och mjölkföretag har drabbats hårt. Som konsument har du stor möjlighet att stötta de svenska bönderna lite extra – i synnerhet nu inför jul.

Så gör du för att stötta svenska bönder i jul

1. Välj svenskt kött till julbordet

Titta efter märket ”Kött från Sverige” när du handlar till julbordet. Det är en frivillig ursprungsmärkning av kött och charkuterier som betyder att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige. Varan är både förädlad och förpackad i Sverige. Se dig även om efter närproducerat kött. Det finns mängder av gårdar som säljer köttlådor online eller genom en reko-ring, till exempel.

Läs också: 5 enkla sätt att stötta svenska bönder efter sommartorkan

 ”Från Sverige”-märkningen hjälper dig göra svenska val i mataffären.
”Från Sverige”-märkningen hjälper dig göra svenska val i mataffären. FOTO: iStock

2. Kolla efter märkningen ”Från Sverige”

Märkningen ”Från Sverige” finns på allt från mejerier, kött, korv, grönsaker, frukt, bär, ägg, och müsli, till bröd, kyckling, honung, tulpaner, mjöl, gryn, bröd, senap, kyckling och färdigrätter. För produkter som består av fler än en ingrediens gäller att minst 75 procent är svenskt. Kött, mjölk, ägg, fågel, fisk och skaldjur är alltid 100 procent svenskt.

3. Skönhetsfel påverkar inte smaken

Sommarens torka har gett mindre skördar. Dessutom kan grönsaken få skönhetsfel, storleken och färgen på grönsakerna kan variera. Välj dem ändå så minskar vi matsvinnet – de smakar i regel precis som vanligt.

4. Kolla ursprung – även på restaurang

När du äter ute, till exempel julbord: Fråga var råvarorna kommer ifrån på restaurangen, så visar du att du bryr dig om råvarornas ursprung och vad du äter. Många restauranger är stolta över att kunna erbjuda svensk mat och skriver ut på menyn var deras råvaror kommer från. Om du inte ser någon sådan information, fråga personalen.

Läs också: Här hittar du Sveriges alla ”reko-ringar”

5. Sprid ordet!

Uppmuntra familj och vänner att tänka och välja svenskproducerat till jul. Ta gärna upp frågan på jobbet, i skolan, i lunchmatsalen och andra platser i vardagen. I sociala medier finns kampanjer som också syftar till att sprida ordet. Lands Facebook-kampanj #svenskmatsåklart (obs: extern länk) är en sådan. Byt ut din profilbild på Facebook för att visa ditt stöd för svenska bönder och svenskt lantbruk.

Läs också: Vegetariska produkter som stöttar svenska bönder

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen