Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 3 maj 2018

Succéstart för Lands nya blogg Jakten på den svenska maten

Lands nya blogg Jakten på den svenska maten fick en otrolig rivstart. Framför allt när en av bloggarna, Katarina Cumselius, berättade om hur hon frågar efter svenska råvaror när hon går på restaurang. Det fick hundratusentals läsare att engagera sig!

 Katarina Cumselius självklara val att fråga efter det svenska ursprunget på råvarorna när hon går på restaurang har väckt enormt intresse.
Katarina Cumselius självklara val att fråga efter det svenska ursprunget på råvarorna när hon går på restaurang har väckt enormt intresse. FOTO: joel dittmer

Grattis Katarina, ditt blogginlägg om att fråga efter svenska råvaror när man går på restaurang har genererat cirka 170 000 sidvisningar och 800 delningar på Facebook. Ett fantastiskt gensvar, hur känns det?

– Jag är lite chockad men det är otroligt kul att ämnet engagerar! Jag har skrivit om detta förr och pratar mycket om det med mina vänner och bekanta, men att inlägget engagerar på detta vis bevisar att det är något man pratar om runt fler middagsbord än i min snäva krets.

Vad tror du engagemanget beror på?

– Att många känner igen sig i det jag beskriver. Man vill veta vad man serveras men känner sig jobbig och obekväm när man frågar var maten kommer ifrån. Ofta går man ut och äter för att lyxa till det, då vill man inte få en bismak av ångest för att man inte vågat fråga, för att man dragit ner stämningen vid bordet eller satt arbetsschemat ur spel för servisen.

Det lätt att börja med matvalet menar du?

– Ja, jag tror att fler bryr sig om vad de äter och hur de konsumerar överlag. Maten är enkel att börja med, man äter varje dag och det är ganska lätt att göra medvetna val när man handlar och borde vara enklare även på restaurang.

Det är många som inte bryr sig att fråga, fast man är så noga med andra inköpsval. Vad tror du det beror på?

– Att man känner sig besvärlig och jobbig tror jag är en del. Men sedan tror jag även att många förutsätter att det är svenskt eller lokalproducerat om man befinner sig på en restaurang som har den stilen.

Läs också: Burgarbuffé när tonåringen själv får välja

Vad är det vanligaste svaret du får när du frågar efter ursprunget hos restaurangpersonalen?

– Att man inte vet, men ska kolla upp det med köket.

Du har även fått många kommentarer efter ditt inlägg. En del ifrågasätter svenska råvarors kvalitet, att det är dyrt och att det är få restauratörer som verkligen har kontakt med sin bonde. Vad säger du till dem som är kritiska?

– För mig som äter kött och andra animaliska produkter är det viktigt att djuren haft det bra, varit friska och inte behövt åka långa sträckor. För mig smakar även maten bättre ju mer jag vet om råvaran oavsett om det är en biff eller en morot, det är en del av upplevelsen. Svenska råvaror håller hög kvalitet men för att kunna hålla nere priset gäller det ibland att kockarna är innovativa och duktiga på att tillaga udda delar av djuren. Men det tycker jag allt fler är och man ser spännande styckningsdetaljer på fler menyer.

Läs också: Matfusket på restaurangerna

Varför är det så viktigt att välja svenskt?

– Det handlar om att Sveriges bönder föder upp djur och odlar grödor i enlighet med de lagar som vi satt upp i Sverige och som är bland de hårdaste i världen. För mig känns det helt fel att vi kan importera råvaror till ett lågt pris och som producerats på ett sätt som vore olagligt för svenska bönder. Jag är också oroad över framtiden för antibiotika och Sveriges djuruppfödare använder minst antibiotika till sina djur i EU, friska djur behöver inte antibiotika. Jag vill inte stötta uppfödning av djur som är beroende av att rutinmässigt behandlas med antibiotika för att de ska behålla hälsan, då är något riktigt skevt inom djurhållningen. Utöver det vill jag se en levande landsbygd, njuta av öppna landskap och närproducerade råvaror.

Du kommer fortsätta skriva om detta ämne i bloggen?

– Ja, absolut! I och med att jag fått så otroligt många kommentarer kommer jag att dyka djupare i varför det är viktigt att välja svenskt och då kommer man oundvikligen in på antibiotikafrågan. Sedan tänkte jag också lyfta några goda exempel och se hur kockarna på sådana restauranger jobbar och tänker kring råvaror.

Läs också: Land nya succéblogg

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen