Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 15 mars 2017

Sugen på närproducerat? Här är 21 gårdsbutiker du inte får missa i sommar!

Sommaren är här och många gårdsbutiker har öppnat dörrarna för besökare. Här är ett urval av butiker nära dig – en i varje län.

BLEKINGE

1. Äggaboden, Ronneby 

Gårdsbutik som vill lyfta fram de blekingska odlarna och den lokala trädgårdsnäringen. Säljer närproducerade och även ekologiska produkter, framförallt från Blekinge men också från Småland, Öland och Skåne.

DALARNA

2. Kejsars Chark- och Gårdsbutik, Svärdsjö

Butik som säljer kött och chark från djur som fötts upp ekologiskt. Ett mindre sortiment av ekologiska produkter som rapsolja, stenmalet mjöl, såpa, ägg och sylt går också att hitta.

GOTLAND

3. Lilla Bjers Gårdsbutik, Visby

En ekologiskt och KRAV-certifierad gård strax söder om Visby. I butiken säljs färska grönsaker, rotfrukter och bär men också förädlade råvaror i form av pickles, chilisåser och chilipasta.

GÄVLEBORG

4. Gustafsängs Trädgård, Storvik

Handelsträdgård med ett stort utbud av grönsaker och rotfrukter. Här odlas allt från tomat, broccoli och purjolök till rödbetor, majs och blomkål.

Läs också: Sök Fika ekologiskt i sommar – här är 14 caféer som är värda en omväg!

HALLAND

5. Gårdsbutiken Thuresson, Glommen

Butik som säljer kött från den egna gården men också lokala produkter som choklad, honung, grönsaker och bröd.

JÄMTLAND

6. Kretsloppshuset, Mörsil

Byggnaden är från början ett växthus kombinerad med en hönsgård, och rymmer en butik i sekelskiftesstil. I butiken säljs ekologiska produkter.

JÖNKÖPING

7. Bengtsgården, Visingsö

KRAV-certifierad gård med utsikt över Vättern och Gränna. Här finns fiskrökeri och en ekologisk köttproduktion med ankor och ungdjur. Butiken rymmer dessutom olika typer av spannmål.

KALMAR

8. Wirbladhs Gårdsbutik, Kalmar

Butik med kött och chark från den egna gården och ett brett sortiment av egna och lokalt odlade produkter. För den som har lite tid över finns också självplock av jordgubbar, grönsaker och eterneller.

KRONOBERG

9. Kastebergs Gård, Ljungby

I butiken hittar du nötkött, ägg, potatis, majs och honung. Det finns också försäljning av foder och tillbehör till djur, lantbruk och natur.

NORRBOTTEN

10. Strutsfarmen i Slagnäs, Slagnäs

Strutsfarm som säljer strutskött, charkprodukter och egentillverkade hudvårdsprodukter av fjädrar, ägg, äggskal och skinn.

Läs också: Övernatta ekologiskt i sommar – 9 miljövänliga boenden

SKÅNE

11. Eriksgården, Sjöbo

Butiken säljer färska jordgubbar men också bär i förädlad form, till exempel som sylt och marmelad. Förutom livsmedel finns olika inredningsdetaljer att köpa.

STOCKHOLM

12. Östanviks Gård, Nämdö

Gård som säljer ekologiskt lamm- och nötkött, grönsaker, ägg och skinnhantverk.

SÖDERMANLAND

 13. Ändebols Gård, Bettna

På gården produceras lammkött och lammskinn, nötkött, tomater, gurka och lite frilandsodlade grönsaker som till exempel lök och rabarber. Köttet levereras nystyckat i en låda, direkt från styckeriet.

UPPSALA

14. Resta Gård, Örsundsbro

Gården drivs helt ekologiskt med KRAV-certifierad lammproduktion och spannmålsodling. Djuren vistas utomhus så mycket som möjligt. På sommarhalvåret finns också ekologiska grönsaker.

VÄRMLAND

15. Grön Ko, Säffle

Gårdsbutik och saluhall med ekologiskt nötkött från den egna gården, men också närliggande gårdar. Det finns också ett stort utbud av andra närproducerade varor.

Läs också: Tråkigt på semestern? Här är 9 udda utflyktsmål i sommarsverige

VÄSTERBOTTEN

16. Åbrånets Limousin, Hörnsjö

Butik i genuin och mysig miljö nära Hörneåns strand. Här säljs kött och korvdjur, sylt, marmelader, saft, hantverk från den egna gården, skogarna i Hörnsjö samt från andra producenter i trakten.

VÄSTERNORRLAND

17. Gårdsbutiken Österalnäs, Själevad

Gård med äggproduktion, kalkonuppfödning och hönsförsäljning. I butiken kan man bland annat hitta ekologiskt nötkött från närliggande gård, kalkonkött, ägg, bröd och knäcke.

VÄSTMANLAND

18. Wernergårdens Mejeri, Norberg

Gårdsbutik med stort sortiment av ostar. Här säljs också hembakt fikabröd. På sommaren kan man träffa på fjällkorna utanför kaféet.

VÄSTRA GÖTALAND

19. Töllös Fårgård, Henån

Butik med varierat utbud av lamm- & viltkött, lammkorv, marmelad, gelé, chutney, sylt och grönsaker.

ÖREBRO

20. Butiken Stjernsund, Askersund

Äggbod och gårdsbutik som säljer allt från ekologiska ägg, KRAV-märkt naturbeteskött och olika charkprodukter till grillkål, potatis och glass.

ÖSTERGÖTLAND

21. Grepstad Gårdsbutik, Motala

Butiken har öppet året om och utbudet varierar efter säsong. Ägg från frigående hönor, honung från egen bigård och jordgubbar från egen odling är en liten del av det som finns att köpa.

Tips: Med appen Gårdsbutiker kan man lokalisera landets olika gårdsbutiker under semestertider. Appen har i dag 1 625 registrerade gårdsbutiker och finns att ladda ner på Appstore.

Mest läst på land.se

 • Svenska Pärlor: De 21 vackraste platserna i Sverige 699 views
 • Tråkigt på semestern? Här är 9 udda utflyktsmål i sommarsverige 200 views
 • ”Svensk kött- och mjölkproduktion smart för både människa och miljö” 192 views
 • Kasta ett getöga och att ha häcken full – här är sanningen bakom svenska fraser 128 views
 • 9 skäl att älska den svenska mjölken 110 views
 • Relaterade artiklar

  Lands Nyhetsbrev

  Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

  Missa inga nyheter
  Gratis

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


  Läs fler artiklar från Land.se

  Till toppen