Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 13 augusti 2018

Surströmmingstraditionen förenar byborna i Kallax

Kallax

Den 16 augusti är det premiär för den omdiskuterade delikatessen som förenar entusiasterna i svensk tradition och fest. I Kallax utanför Luleå tillverkar byborna gemensamt 1 000 burkar surströmming varje år och vid premiären bjuds hedersgäster in till provsmakning.

– Det är en positiv upplevelse, och doften bara förstärker det, säger Ulf Lingren, ordförande i Kallax bygdegårdsförening.

 Saltmästare Anders tittar till fisken som lagrats i trätunnor.
Saltmästare Anders tittar till fisken som lagrats i trätunnor. FOTO: Kallax bygdegårdsförening

I den havsnära byn Kallax söder om Luleå är surströmmingstraditionen stark. Sedan 28 år tillbaka har byborna samlats varje sommar för att tillverka surströmming – från fiske till burkning.

– Surströmming och Kallax sitter ihop som ett varumärke. Det är en viktig del att förvalta och skapar en gemenskap i byn, berättar Ulf Lindgren, som är ordförande i Kallax bygdegårdsförening.

Recept: Bjud på klassisk surströmmingsklämma

Exklusivt för Kallaxborna

När det i augusti är dags för ”burkning”, som Ulf Lindgren kallar det, samlas uppåt 50 personer i alla åldrar för att lägga den färdigjästa surströmmingen i konservburkar och sätta etikett. Men surströmmingen stannar inom byns gränser.

– Våra burkar säljs inte i butiker, utan man måste känna någon i Kallax eller bo här för att komma över en burk, säger Ulf Lindgren.

Officiell premiär i augusti

Surströmmingspremiären infördes och lagstadgades år 1934 till tredje torsdagen i augusti. Det var från början en kvalitetsfråga, då regeringen ville försäkra sig att producenter inte skulle lockas att släppa ut strömmingen för tidigt på marknaden. Den lekmogna strömmingen fiskas nämligen kring midsommar och behöver jäsa sina sju till åtta veckor innan den ”burkas”, lagom till premiären i augusti. Premiären är sedan 1999 inte längre lagstadgad, men en majoritet av producenterna har enats om att behålla premiärdatumet.

Läs också: Fiska dina egna kräftor – så här gör du!

 Strömmingen fiskas av byborna själva.
Strömmingen fiskas av byborna själva. FOTO: Kallax Bydgegårdsförening

Ministrar och kändisar bjuds in

Lagom till premiären bjuds ett antal hedersgäster in till Kallax. Tidigare års hedersgäster har varit statsminister Stefan Löfven, och i fjol utrikesminister Margot Wallström. Gästerna byts ut varje år och är hittills hemliga, undantaget skådespelaren Stefan Sauk som har varit med sedan starten.

– Utöver ett traditionellt surströmmingskalas lär de sig om surströmmingens historia och tillverkning, med målet att de ska känna att de har upplevt en historik och lärt sig hur kulturen utvecklas i landet.

 Statsminister Stefan Löfven var år 2016 inbjuden som hedersgäst till Kallax surströmmingspremiär.
Statsminister Stefan Löfven var år 2016 inbjuden som hedersgäst till Kallax surströmmingspremiär. FOTO: Kallax Bygdegårdsförening

Ökat intresse för surströmmingen

Ulf Lindgren tycker sig se ett ökat intresse för den svenska delikatessen.

– Nu ser jag en trend att det dyker upp flera småproducenter längs Norrlandskusten. Många pratar om att vi ska ha ett hållbart samhälle och ta vara på den svenska fisken i Bottenviken, säger han.

Ännu har inte surströmmingen letat sig utanför Sveriges gränser.

– Jag har svårt att se att vi har någon starkare mattradition än surströmmingen i Sverige. Vi är också ensamma om den. Det är spännande, för det är inte bara mat – det är fest och tradition, säger Ulf Lindgren.

Läs också: Därför bör inte kvinnor som vill föda barn äta för mycket surströmming

Surströmmingens historia

Surströmmingen nämns i texter för första gången år 1544. Man är inte överens om ursprunget, vissa hävdar att den experimenterades fram. Det mest sannolika är att man på grund av att saltet var dyrt snålade in när fisken skulle saltas, varvid fisken började jäsa. I efterhand lärde man sig att detta var ett sätt att lagra fisken och få lång hållbarhet. Surströmmingen tillhör området syrad mat som finns i de flesta matkulturer. Norge har en variant som heter rakefisk, som är gjord på laxöring. Finland har påbörjat införandet av surströmmingstraditionen i liten skala under de senaste åren, men det har inte fått riktig fart i landet.

Källa: Kallax Bygdegårdsförening

Läs också: Så öppnar du surströmmingsburken på rätt sätt!

 1 000 burkar av Grand Kallax Original till verkas varje år.
1 000 burkar av Grand Kallax Original till verkas varje år. FOTO: Kallax bygdegårdsförening

Så går surströmmingstillverkningen till i Kallax

1. Strömmingen fiskas med nät i mitten av juni.

2. Strömmingen rensas.

3. Strömmingen läggs i saltlake i ett dygn (så kallad blodlake). Under första dygnet ”rörs” fisken och saltlaken minst tre gånger.

4. Strömmingen läggs i trätunnor tillsammans med en blandning av salt och vatten, men inte lika salt som den så kallade blodlaken.

5. Tunnorna försluts, locket sätts på.

6. Fisken lagras i tunnorna i cirka 7-8 veckor och tunnorna kontrolleras så de håller tätt. Rätt lagringstemperatur är viktigt.

7. Tunnorna öppnas och strömmingen kontrolleras innan den förpackas i konservburkar. Etiketterna sätts på.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen