Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 16 september 2017

Svamp – så rensar och förvarar du den

Svamp är en känslig färskvara och förgås fort – om du inte tar hand om den.

Här är bästa sätten att rensa och förvara din svamp.

 Grovrensa alltid svampen i skogen, det blir bäst så.
Grovrensa alltid svampen i skogen, det blir bäst så. FOTO: Istock

Att komma hem med en korg fullplockad med svamp är ren lycka. Men sedan väntar rensningen. Det finns olika sätt att rensa svamp, en del sorter som vanliga kantareller går enklare, medan trattkantareller, trumpetsvamp och soppar kräver mer noggrann rensning.

Men det finns genvägar.

Med rätt teknik och våra smarta knep blir rensningen enklare och snabbare. Så här gör du när du rensar svamp.

Grovrensa svampen i skogen

Ha alltid med en svampkniv och grovrensa all svamp i skogen. Plockar du kantareller ska du ta bort den jordiga biten vid foten innan du lägger ner svampen i korgen. Skär bort rörlager på soppar om de inte är små perfekta exemplar. Skär bort allt som är angripet.

Klyv och kolla

Klyv svampen på längden för att kontrollera att den inte är angripen av larver.

Plastpåse är inte så bra

Plocka eller förvara aldrig svamp i plastpåse! Bakterier och larver kan börja växa i denna täta miljö.

Skölja eller inte

Går det att skölja svamp? Om detta finns det delade meningar. I vissa läger råder strikt förbud mot att skölja svamp, medan andra experter menar att det går bra att skölja kantareller för att få bort grus och småjord då smakämnena i svamp inte är speciellt vattenlösliga. Eller så kollar du in det här knepet…

Lösa svampar sköljer du ej

Soppar, kremlor och andra lösare svampar är inte lämpliga att skölja.

Rensa direkt eller inte

Soppar bör rensas på en gång. Kantareller klarar sig bra några dagar orensade i kylskåp.

Spara och förvara svamp hemma

Förvälla svamp

Allra bäst är att ta hand om svampen direkt när du kommer hem. Särskilt mjukare svampar som soppar och kremlor. Efter att ha rensat svampen skär du den i tärningsstora bitar. Lägg bitarna i en stor kastrull med lite vatten och koka bort vätskan.

Tillaga därefter svampen eller frys in. Svamp som ska ätas bör tillredas i minst 15 minuter.

Läs också: Svampkurs i säkra svampar – 5 enkla favoriter

Frysning av svamp

Går svamp att frysa in? Ja, det är ett utmärkt sätt att ta hand om svampen. Rensa noga och förkoka svampen. Hållbarheten ökar om du förkokar den utan matfett eller kryddor. Låt svampen sedan svalna och frys in den i lagom stora förpackningar.

Frys vissa svampar råa

Stensopp eller Karljohansvamp som den också kallas går bra att frysa rå. Frys i tunna skivor på längden för vackrast resultat. När de ska tillagas steker du dem otinade i smör.

Torka svamp

De flesta matsvampar kan torkas och förvaras i glasburkar. Om de förvaras på rätt sätt, med tätslutande lock på en mörk och sval plats är hållbarheten flera år.

Bred ut svampen

Att torka svamp går ganska snabbt. Bred ut svampen luftigt, exempelvis på ett myggfönster.

Tänk på att det bör vara god cirkulation i rummet. Ännu snabbare går det med en särskild elektrisk bär- och svamptork.

Skär i tunna skivor

Soppar och större svampar torkas i tunna skivor. Svampen är färdigtorkad när den går att smula.

Viktigt vid torkning

När du torkar svamp ska du inte vistas för länge i rummet där svampen ligger på tork eftersom den avger gaser och sporer som kan framkalla allergiska reaktioner och ge problem med luftvägarna.

Torka svamp i ugn

För att snabbt torka svamp är ugn ett bra tips. Torka svampen på en plåt på låg värme, max 50 grader cirka 30 minuter. Torkar du kantareller eller svart trumpetsvamp i ugn bör temperaturen inte överstiga 30 grader. Använd gärna varmluftsugn.

Inläggning av svamp

Ett annat sätt att ta hand om svamp är att lägga in den. Efter att ha rensat och förkokat eller förvällt svampen pressar du ut vätskan med hjälp av en silduk. Lägg sedan svampen i en glasburk och varva med grovt salt. Beräkna 50 g salt till 500 g svamp. Pressa ner svampen så att det blir kompakt. Svampen blötläggs i 24 timmar innan användning.

Sylta kantareller

Ytterligare ett alternativ är att sylta kantareller. Syltade kantareller håller upp till tre månader om de förvaras svalt. Så här syltar du enkelt kantareller.

Källor: Svampkonsulenternas riksförbund, Livsmedelsverket, Allt om Mat. Läs också: Kantareller – allt du behöver veta om skogens guld

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen