Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 7 augusti 2017

Sven har Sveriges enda tranbärsodling

Strömsnäsbruk.

– En mosse är helt värdelös mark, sa en av Sven Olssons vänner. Det triggade i gång Sven som köpt en mossrik skogsfastighet i Beterås nära Strömsnäsbruk. Nu är det snart dags för skörd av tranbär. Men det har varit en lång resa fram till att bli Sveriges förste tranbärsodlare.

När Sven Olsson för sju år sedan sålde sitt framgångsrika metallhandelsföretag blev det kanske lite väl lugnt.

– Du skulle ha en egen skog, sa en av hans vänner. Det är så rofyllt att rensa sly och plocka svamp på sin egen ägandes mark.

 I Strömsnäsbruk finns Sveriges enda tranbärsodling.
I Strömsnäsbruk finns Sveriges enda tranbärsodling.

Tomter till salu

Tillsammans åkte de ut en snöig vinterdag och tittade på Smålandsskogar till salu. När de kom till Beterås utanför Strömsnäsbruk nära gränsen till Halland sa vännen direkt: ”Sven, det här stället ska du köpa”.

På fastigheten fanns det fin blandskog och ett litet rött torp. Att runt 15 hektar av fastigheten var torvmosse visste han väl om när han köpte, men fram på vårkanten när snön smält bort stod det väldigt klart att en stor del var just sur och ljungbeväxt mossmark.

– Mossen kan du glömma, sa den mer skogserfarne vännen. Det är bara rådjur och älgar som trivs där.

Läs även: Så hittar du till landets alla mathantverkare

 Sven Olsson i Strömsnäsbruk satsade allt på en torvmosse. Nu skördar han tranbär från de 225 000 plantorna.
Sven Olsson i Strömsnäsbruk satsade allt på en torvmosse. Nu skördar han tranbär från de 225 000 plantorna.

Triggade i gång entreprenören

Det var tillräckligt för att trigga i gång denne entreprenör som även tidigare i livet gett sig in i helt nya branscher. Första tanken var att odla blåbär. Han anmälde sig till en kurs i blåbärsodling, men det visade sig vara massor av folk som tänkte odla blåbär. Alltså, inte nog utmanande för Sven. Han visste att det odlades mycket tranbär i USA och Kanada på mossjord. Det skulle kanske funka här med.

Läs även: Servera tranbär med tjinuskisås.

 Genom röret kan Sven pumpa ut vatten från en stor damm som han låtit gräva. Det fördelas fint över odlingen genom sprinkler.
Genom röret kan Sven pumpa ut vatten från en stor damm som han låtit gräva. Det fördelas fint över odlingen genom sprinkler.

225 000 tranbärsplantor

Äventyret med tranbären började för fyra år sedan. Det översta markskiktet på mossen hyvlades av och lades upp i vallar runt den blottade mossjorden. Sven fick på så sätt nio odlingslotter om sammanlagt fyra hektar. Med hjälp av ett kvastskaft gjorde han hål och tryckte ner plantorna. Ja, han hade förstås lite hjälp. 225 000 tranbärsplantor tar tid att få ner i jorden. Av fem anställda hade han mest nytta av en man som var muslim. Han jobbade hela dagen i solgasset utan att vare sig äta eller dricka. Det var ju ramadan.

När Land besöker odlingen, som nu är döpt till Tranbärsgården, ser vi på håll bara en massa vissen ljung. Vad är detta för skämt, tänker vi? Men så sänker vi blicken och ser fullt med röda bär som växer nära marken. På flera ställen täcker de spretiga, låga bärbuskarna marken helt. Och det är så Sven på sikt vill ha sin odling, att tranbären tar kommandot över ljungen. Innan det har skett måste han göra en försiktig bekämpning. Den går till så att man stryker en duk impregnerad med växtskyddsmedel över topparna på ljungen utan att det hamnar på tranbären. Då vissnar ljungen. Metoden är godkänd av Svenskt sigill.

Läs även: Gör en tranbärssmoothie

 Tranbärsgårdens odlingsmetod är godkänd av Svenskt sigill
Tranbärsgårdens odlingsmetod är godkänd av Svenskt sigill

Bärsort med vuxen smak

Ett blått plaströr ormar sig flera hundra meter genom skogen. Det visar sig vara en finurlig detalj. Genom röret kan Sven pumpa ut vatten från en stor damm som han låtit gräva. Det fördelas fint över odlingen genom sprinkler. På hösten, när det är risk för frost, är det bra att kunna vattna på detta sätt. Genom röret kan han också pumpa ut gödning. Han använder ett ekologiskt flytande gödselmedel som är en biprodukt från jästtillverkning plus fosfor.

– Jag har valt att odla en amerikansk bärsort som heter Stevens. Den ger både stor skörd och god smak, säger Sven. Och så passar den bra i vårt klimat. Bären är inte söta, snarast lite beska. Jag brukar säga att de har en vuxen smak. Man får ett begär efter att ha ätit tre, fyra bär.

Läs även: Mathantverk av tång – en lyckad idé

 Det gäller att samspelet med naturen fungerar. Pollineringen är viktig för att få riklig skörd. Det finns gott om jordbin som ordnar den detaljen.
Det gäller att samspelet med naturen fungerar. Pollineringen är viktig för att få riklig skörd. Det finns gott om jordbin som ordnar den detaljen.

Innehåller mycket nyttigheter

Tranbär passar också bra in i Svens livsstil. Han försöker leva sunt och hälsosamt utan alltför stora överdrifter. Och ett enkelt sätt är att knapra i sig lite färska tranbär som är så rika på nyttiga antioxidanter och fibrer.

– Bäst nytta gör de om vi äter dem hela med skalet. Visst kan tranbärsjuice vara gott, men då missar vi en del av näringspoängen, menar han.

Det gäller att samspelet med naturen fungerar. Pollineringen är viktig för att få riklig skörd. Det finns gott om jordbin som ordnar den detaljen. Och för att älg och rådjur inte ska mumsa i sig hela skörden så är odlingen inhägnad med högt viltstängsel.

Mognar sent

Bären mognar sent och skördas någon gång i oktober. I år räknar han med att kunna skörda 3 ton tranbär. Först om tre år börjar alla buskar ge bär och då bör det kunna bli bortåt 20 ton. Att plocka de lågkrypande bären för hand är jobbigt. Sven har beställt en skördemaskin från USA som han väntar med spänning på. Den bör hinna fram till årets skörd.

I USA fylls tranbärsodlingar med vatten när det är skördedags. Då flyter bären upp och kan enkelt repas av. Sven bangar inte för att prova nya grejer. Han har sin vattenrika damm och sin invallade odling. Det är väl bara en tidsfråga innan han också skördar på det smarta amerikanska viset.

Läs även: Blomstrande affärsidé – fläderodling

Tranbärsgården

Namn: Sven Olsson

Bor: I Beterås nära Strömsnäsbruk och i Lund

Ålder: 66 år

Familj: Sambo och två barn

Gör: Skogsägare, tranbärsodlare

Intressen: Badminton och historia

Tranbär från odlingen på Tranbergsgården kommer – om butikerna tar in dem – att säljas färska i hela landet.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen