Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 11 oktober 2019

Svensk korv – en klassiker som blivit trendig

Korven har länge haft en central del i det svenska köket. Intresset har förändrats med åren och i dag är det mer exklusiv korv som allt fler satsar på. Under hela resan har den svenska kärleken till korven varit stark.

 Korven blev riktigt populär i Sverige under 1950- och -60-talen.
Korven blev riktigt populär i Sverige under 1950- och -60-talen. FOTO: Kjell Nilsson

Att äta korv har varit en naturlig sak för många svenskar i många generationer. Från början var korven något som gjordes på de egna gårdarna och som inte hade någon högre status i finare kretsar.

När storproduktionen tog fart i samband med att Sverige industrialiserades under andra halvan av 1800-talet började det att dyka upp korv även i butiker.

Läs också: 9 svenska korvklassiker du bör ha koll på

Korvgubbarna kom – och korvkioskerna

En viktig tid för korven i Sverige var på 1950- och 1960-talet, då först korvgubbar med låda på magen kom, och därefter korvkioskerna blev naturliga samlingspunkter.

Under de senaste decennierna har influenserna från andra länder varit många. Även den inhemska korven har fått en renässans.

– För svensk korv har det hänt otroligt mycket de senaste fem till tio åren. Svenskarna älskar nya smaker och korven har en helt annan status där det finns många ganska dyra korvar på hyllorna i butiker, säger Per Karlsson, som driver Slaktarkorv i Eldsberga i Halland.

Korven har högre status

Han började satsa på korvar 2012, efter att ha tröttnat på att få dåligt betalt för de finare köttbitarna från sina djur. Nu gör han korv av alla sorters kött och märker att hans produkter har en högre status och får kosta mer än för några år sedan.

– De stora tillverkarna har gjort nya korvar och tagit med sig nya namn, då är det lättare för oss mindre producenter att följa i kölvattnet. När vi startade var vår korv den dyraste på hyllorna, så är det inte längre. Det finns en acceptans för att korv får kosta, säger Karlsson.

Korvens klassresa

Korven är med andra ord mitt inne i en klassresa, och är i dag något som alla samhällsklasser är nyfikna på. Samtidigt är det fortfarande många som gillar en vanlig korv med bröd och det vegetariska utbudet av korvar växer det också. Kanske är korven på god väg att bli något som passar i alla hem.

Läs också: Så gör du egen falukorv – steg för steg

Korvens historia

  • Ordet korv är nordiskt från början och betyder både böjd och stump.
  • Korven har en lång historia och människan kom tidigt på att utrensade tarmar kunde användas för att förvara kött som inte gick åt för stunden.
  • Rökning, saltning och torkning var sätt att få korven att klara sig längre och de metoderna följde med genom århundraden.
  • I mitten av 1800-talet börjar korven att göras i större skala i och med industrialiseringen. Sakta men säkert slås de mindre producenterna ut och under 1900-talet blir korvproducenterna allt färre.
  • Korven har alltid varit mat för arbetarklassen. Det ansågs inte fint att äta korv med undantag för en del pålägg som kunde accepteras i högre samhällsklasser.

Korvkioskens historia

  • Korvkiosken är bland det mest klassiskt svenska man kan tänka sig. Men allt började faktiskt med varm korv-gubbarna med låda på magen. De sålde korvar snart sagt överallt och det blev mycket populärt.
  • På 1950-talet försvann varm korv-gubbarna. Det blev helt enkelt förbjudet att sälja korv på det sättet och myndigheterna hänvisade till hälsoskäl.
  • Ur förbudet föddes korvkiosken. Från början var korvkiosken oftast en enkel trälåda som placerades ut på olika platser i stadsmiljöerna.
  • På 1960-talet var det dags för nya krav igen. Nu krävdes det rinnande vatten och toalett i korvkiosken och det var då som de låga korvkioskerna med platt tak och färgglada väggar föddes.
  • Under de senaste årtiondena har korvkiosken alltmer övergått till att kallas gatukök. Det serveras ofta hamburgare, kebab, vårrullar och annan mat i dagens gatukök. Korven har där fått en allt mindre betydelse.

Källa: Korvhuset

Läs också: Kolla in svenska korvklassikerna som du ska känna till

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen