Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 29 mars 2023

Svensk ost får viktigt skydd

Osten Sörmlands ädel från Jürss mejeri är inte vilken ost som helst. Det vet alla som smakat den och nu vet alla andra också det eftersom osten numera har "skyddad geografisk beteckning". Och det är bra!

 Sörmlands ädel har uppnått viktigt skydd.
Sörmlands ädel har uppnått viktigt skydd. FOTO: Jürss mejeri

Sörmlands ädel från Jürss mejeri är en blåmögelost som hyllas av många. Den har nått vägen till svenska ostälskare och även prisats på mässor och festivaler, nu senast på Ostfestivalen i Stockholm där den plockade hem en guldmedalj.

Inte nog med det, nu har den nått nästa nivå som ost, genom en ”skyddad geografisk beteckning”.

– Vi känner stolthet över det vi gör och det främjar också den inhemska matproduktionen vilket kan vara viktigt i dessa tider. Naturligtvis hoppas vi att osten också upptäcks av nya kunder så att vi kan öka produktionen, säger Claes Jürss till sajten Livsmedel i fokus.

Läs också: 5 svenska ostar att hålla utkik efter i kyldisken

Det här betyder märkningen

Den skyddade beteckningen innebär i korta ordalag att råvara, produktion och lagring av osten sker i Sörmland, av mjölk som producerats i Sörmland.

Det är inte många produkter som fått denna status i Sverige och att Sörmlands ädel nu får det är ett viktigt steg för att erkänna dess särart. Bland andra produkter med samma skydd i Sverige märks Kalix löjrom, Upplandskubb, bruna bönor från Öland och skånsk spettekaka.

– Det gläder mig att Sverige har fått ytterligare en produkt med skyddad geografisk beteckning. Genom skyddade beteckningar är det produkten och ursprunget som uppmärksammas och genom att öka intresset för ursprung och kvalitet kommer vi på sikt även att öka intresset för svensk livsmedelsproduktion, säger landsbygdsminister Peter Kullgren i ett pressmeddelande.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen