Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 16 maj 2022

Svensk ost gjorde succé på Ostfestivalen

Alla var där! Ja, så kan man sammanfatta de tre dagarna då hyllningen till den svenska osten var på plats igen efter två års frånvaro på grund av corona. Massor med ostmakare, både små och stora, visade upp smaker från hela Sverige och besökarna lät sig väl smaka! Svensk ost är i världsklass!

Många ostar och många priser

 Daniel Nilsson och Björn Daniels från Hansjö mejeri i Dalarna tog en silvermedalj för sin Hansjö Gulla, en ost som är grynpipig och väldigt smakrik. Osten sålde slut på festivalen!
Daniel Nilsson och Björn Daniels från Hansjö mejeri i Dalarna tog en silvermedalj för sin Hansjö Gulla, en ost som är grynpipig och väldigt smakrik. Osten sålde slut på festivalen! FOTO: Joel Linderoth

Det var så många ostar och så många olika smaker så besökarna hade svårt att välja! Det fantastiska utbudet av ost tävlade i många olika klasser och medaljerna spreds över hela Sverige.

 Emelie Fällgren och Alexander Lowejko driver Björkenäs Mathantverk vars grillost tog silver på Ostfestivalen.
Emelie Fällgren och Alexander Lowejko driver Björkenäs Mathantverk vars grillost tog silver på Ostfestivalen. FOTO: Joel Linderoth
 Sara Staffare från Bredsjö Mjölkfår och Anna-Karin Gidlund från Gide get fick båda ta emot pris som Årets ostprofil. Värdiga vinnare båda två där Sara Staffare tog emot priset också för sina föräldrars insatser för den svenska osten.
Sara Staffare från Bredsjö Mjölkfår och Anna-Karin Gidlund från Gide get fick båda ta emot pris som Årets ostprofil. Värdiga vinnare båda två där Sara Staffare tog emot priset också för sina föräldrars insatser för den svenska osten. FOTO: Joel Linderoth

Västerbottensost firar 150 år

 Thomas Rudin, ostmästare på Västerbottensost, berättade livfullt om den fantastiska bakgrunden till den svenska osten.
Thomas Rudin, ostmästare på Västerbottensost, berättade livfullt om den fantastiska bakgrunden till den svenska osten. FOTO: Joel Linderoth

En av de absolut mest populära ostarna, Västerbottensosten, firar 150 år i år. Ostmästare Thomas Rudin bjöd på all sin kunskap om den smaksäkra osten till besökarnas stora glädje. Thomas Rudin har jobbat på mejeriet i Burträsk i 40 år och det han inte kan om ost är knappt värt att veta.

 Mattias Norberg, Thomas Rudin och Jonatan Karlsson är alla ostälskare på Västerbottensost.
Mattias Norberg, Thomas Rudin och Jonatan Karlsson är alla ostälskare på Västerbottensost. FOTO: Joel Linderoth

Grillosten i alla stekpannor

 Kocken Anders Tegnér lagade mat med pannoumi, en ny ost från Skånemejerier. Många ville smaka!
Kocken Anders Tegnér lagade mat med pannoumi, en ny ost från Skånemejerier. Många ville smaka! FOTO: Joel Linderoth

Kärt barn har många namn! Grillost, eldost, stekost – alla är de namn på en av de nya favoriterna på den svenska ostscenen. Flera fantastiska varianter presenterades på festivalen och många fick inspiration till nya maträtter med grillostarna.

Vasslesorbet ny favorit

 Köerna var långa när besökarna ville smaka vasslesorbet från Ostmakeriet på Rindö.
Köerna var långa när besökarna ville smaka vasslesorbet från Ostmakeriet på Rindö. FOTO: Joel Linderoth

Att göra sorbet på vassle går utmärkt! Det visade Anna Kälvebrand från Ostmakeriet på Rindö och besökarna var entusiastiska över den nya sorbeten. Supergod och fräsch var omdömet!

Du hittar mer om Ostfestivalen på Ostfestivalens sajt.

Läs också: 3 svenska ostar du kan välja istället för parmesan

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen