Från Sverige: Svenska matklassiker – här är de bästa
Vilka är Sveriges mest klassiska maträtter? Svaret är nog olika beroende på vem man frågar men vi har gjort ett försök och plockat fram klassiska rätter som får det att vattnas i munnen på nästan vem som helst. Vilken är din favorit?
Dillkött – det är himmelskt
Med tanke på att dill har använts sedan 1500 före Kristus så är det kanske inte så konstigt att den tagit sig in i det klassiska finrummet vad det gäller matlagning och när man nämner dillkött så är det många som får något fuktigt i blicken – dillkött är njutning av allra högsta slag!
Och inte bara njutning, dill gör gott för magen så mer dillkött till folket helt enkelt. Klassiskt görs det på kalv men du kan också använda både lamm och kyckling – rejäl mat för rejäla middagar. Den ljuvliga smaken kommer av dillen, ättikan och grädden och recept på dillkött finns med redan i Cajsa Wargs kokbok från 1755 – klassiskt så det förslår!
När du köper dillen och köttet – kolla efter märkena Från Sverige och Kött från Sverige.
Råraka – rätt in i den svenska folksjälen
Var står du i striden mellan råraka och raggmunk? Du kanske inte ens vet att det finns en strid? Jo, det finns faktiskt en hård råraka-falang och en hård raggmunks-falang och låt oss bara säga att båda har rätt, båda rätterna är goda.
Råraka är alltså riven potatis som steks i panna, raggmunk är samma potatis med tillskott av pannkakssmet. Båda äts med fördel med fläsk och lingon och båda är rättframma och förfinade på samma gång.
Se till att välja potatis från lokala odlare och med Från Sverige-märket på påsen – då vet du att den är odlad, skördad, förpackad och kontrollerad i Sverige.
Smörgåstårta – då är det fest
Att lägga pålägg på bröd är ganska enkelt men att lägga alla möjliga pålägg på olika sorters bröd – det är lite svårare. Ja, det riskerar ju att bli ganska smaklöst om man säger så.
Men om man älskar buffétanken och vill landa den på en smörgås, då älskar man smörgåstårtan som anses ha omtalats första gången i Söderhamn på 1930-talet. Sakta men säkert jobbade den upp sig till att vara en kulinarisk institution och säg det kalas som inte frestat med smörgåstårta – smörgåstårta ÄR fest!
Testa att göra den med Polarbröds Jubileumskaka som har en fin mjukhet och sötma som passar bra till den breda blandningen av pålägg. Eller varför inte med bröd från Boalts – deras slogan är ”gör en botten som är toppen” och det passar ju bra för en smörgåstårta!
Räksmörgås – kom simmande från Danmark?
Vilken kom först – räkmackan eller Toast Skagen? Ja, i det här fallet kan vi med bestämdhet säga att smörgåsen kom före dess förfinade kompis eftersom Toast Skagen kom på 1950-talet och räksmörgåsen kom före det.
Inspirerad av det danska smørrebrødet har räkmackan kommit att bli en vanlig företeelse på svenska restauranger och kaféer och lyxigheten känner inga gränser när den dignande tallriken bärs in – det känns som att ”glida på en räkmacka!”.
Och glöm inte majonnäsen, den ger lite extra krämighet på mackan – vispa ihop en egen med svenska säkra ägg och rapsolja.
Falukorv – farligt gott
Sveriges mest klassiska korv stammar från Falun och det är ett stycke tung korvhistoria som landar på tallrikarna runt om i Sverige varje dag. Den varumärktesskyddades först 1973 men ända sedan 1500-talet har varianter av korven funnits, tyska gruvmän med korvlängtan gjorde korv i Falun och vips så hade vi en svensk klassiker.
Stekt, i ugn, kall eller grillad – falukorv är en omistlig del av den svenska matkulturen – självklart väljer du en som är Kött från Sverige-märkt, allt annat är nästintill omöjligt. Eller så väljer du en annan svensk korv, utbudet är fantastiskt!
Gravlax – graverande ljuvligt
I dag gravar du enkelt din fisk men förr i tiden, när saltet inte var en självklarhet och transporterna var väsentligt mer strapatsfyllda än i dag, då var det inte så lätt. Gravningsmetoden uppstod då man vid Sveriges norra älvar fångade mängder av lax, la dem i gropar och såg till att de vilda djuren inte kom åt den fångade laxen. Gropen påminde om en grav och när laxen legat där i några månader och plockades upp så var den god – om än tungt doftande. Den gravade laxen var född!
I dag är det en delikatess som farit över hela världen och smaken är så fin, så mjäll, så djup. Hylla våra förfäder genom att njuta av den extra mycket!
Blodpudding – ruskigt namn på ruskigt god mat
Egentligen är det lite hårt att blodpudding heter som den heter, mer än ett barn har rynkat på näsan åt det tämligen burdusa ordet och vägrat smaka. Men när de väl smakat så är de fast för detta är godsaker för gudar – inte tu tal om annat. Blodpudding har vi ätit så länge vi funnits då allt, allt, allt en gång i tiden var tvunget att tas om hand och då kunde man inte vara pjoskig eller kräsmagad – ”ät och lev” var devisen.
Varumärket Gea’s i Tranås står för en stor del av produktionen av blodkorven och de har till och med gett ut en kokbok vid namn ”Älskade blodpudding”. Många som kan skriva under på det!
Kåldolmar – kanske inte alls från Turkiet
Vi vet att alla alltid hävdar att kåldolmar kommer från Turkiet och hänvisar till ordet ”dolma” som på turkiska betyder ”fylld”. Gott så men visst måste någon smart husmor före Karl XII:s slagsmål i Europa ha lagt färs i kålblad och sedan kokt det i en panna? Så låt oss kallt konstatera att den här typen av rätt finns över halva världen och att vi i Sverige kallar den kåldolmar och att vi älskar den!
Missa inte Dafgårds fantastiska video Kåldolmar på Youtube -den svänger! Och se till att laga egna kåldolmar, det är ganska lätt och oerhört gott!
Pölsan – inte bara en bok
Torgny Lindgren skrev boken ”Pölsan” och skrev in maträtten i litteraturhistorien. I mathistorien har denna blandning av kokt kött, korngryn och lever funnits länge och även om den kan verka lite väl osofistikerad så har den sin charm.
Rätten är belagd så tidigt som på 1600-talet och den kommer leva länge än, har man fått smak för denna husmanskost så återkommer man med jämn frekvens. Vill du testa? Scans Norrlandspölsa är ett bra exempel och är dessutom Från Sverige-märkt – perfekt ju!
Vilken är din svenska matfavorit? Mejla till Lands redaktion på red@land.se och berätta!
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.