Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 17 februari

5 svenska ostar att hålla utkik efter i kyldisken

De svenska ostarna finns i många olika varianter och du kan garanterat hitta din favorit - håll extra koll på de ostar som är Från Sverige-märkta då det visar att de är producerade och paketerade i Sverige med svensk mjölk som råvara. Goda smaker som stöttar svenska bönder!

Präst – finaste osten där finns

 Prästost är en riktig svensk klassiker!
Prästost är en riktig svensk klassiker! FOTO: Coop

Namnet, som är varumärkesskyddat, kommer av att man förr i tiden betalade tionde till prästen och tiondet kunde erläggas i form av en finare ost. En riktig klassiker i Ostverige som finns i alla möjliga lagringsvarianter och som görs av många olika mejerier.

Herrgård – inspiration från Schweiz

 Herrgård, en av de finaste ostar som finns.
Herrgård, en av de finaste ostar som finns. FOTO: Ostmästaren

Enligt utsagor ska den ha fått namnet efter att en man på en utställning ska ha sagt: ”Det smakar ju för böveln som en riktig herrgårdsost” och uppkomsten av osten är att man försökt göra en svensk version av den schweiziska osten. Även herrgårdsosten är varumärkesskyddad och görs av många mejerier, både stora och små.

Grillost eller eldost – grillas eller steks för underbar smak

 Grillosten har blivit en stor favorit.
Grillosten har blivit en stor favorit. FOTO: Produktbild

Med inspiration från halloumin görs ett antal ostar i samma stil i Sverige med namn som grillost, eldost och stekost. Dalsspira från Dalsland och Nablus Mejeri från Malmö gör grillostar av yppersta kvalitet bland många, många andra. Eldost är ett registrerat varumärke som ägs av Sveriges Gårdsmejerister vars medlemmar gör många varianter av den grillbara osten..

Port Salut – en svenskfransk klassiker

 Port Salut - svensk ost med fransk inspiration.
Port Salut - svensk ost med fransk inspiration. FOTO: Gäsene mejeri

Med inspiration från en fransk ost började Port Salut göras i Sverige på 1920-talet och är i dag oumbärlig för många. Gäsene Mejeri gör en fin variant precis som många andra svenska mejerier.

Folke – här kommer folkets ost

 Osten som fick namn av folket.
Osten som fick namn av folket. FOTO: ICA

Osten Folke är ICA:s egen skapelse och kom till när företaget ville få fram en ny ost på den svenska marknaden. Osten togs fram tillsammans med Norrmejerier och namnet anspelar på att andra svenska ost-klassiker bär namn av andra samhällsskikt – detta är folkets ost! Man kan väl säga att det var lyckat!

FOTO: Från Sverige

Läs också: Ladugård 206 – delin utanför Vadstena hyllar den svenska osten

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen