Svenska råvaror du kan äta i april
Gör hälsan och plånboken och klimatet en tjänst – ät råvaror i säsong. Här är maten du ska välja i april.
Våren är nära och vi har att se fram emot alla härliga vårprimörer. Här är 13 läckra råvaror att njuta av just nu.
Nässlor
De späda nässlorna är inte bara underbart goda i soppa. De är dessutom extremt näringsrika. Plockar du dem själv är de en gratis källa till bland annat karoten, vitamin A, C och en rad viktiga mineraler.
Polkabeta
Denna släkting till rödbetan är en fest för både öga och mun. Polkabeta, liksom rödbetor, går att lagra över vintern och därför en tacksam rotsak att njuta av nästan hela året. Tunt skuren blir den härligt krispig och dekorativ i en sallad. Prova också som carpaccio med vinägrett!
Vitlök
En räddare i köket som sätter härlig smak på det mesta. Anledningarna att älska vitlök är många – rå har den bakteriedödande egenskaper och tillagad påverkar den blodkärlen positivt. Den går att lagra hela året vilket är toppen.
Maskros
Plocka, skölj och ät de späda bladen i en sallad. Lägg in blomknopparna i salt och vinäger och stek. Rötterna kan rostas och fungerar som koffeinsubstitut i avkok!
Groddar
En höjdare för hälsan. Groddar – och särskilt alfalfagroddar – är proppfulla med vitaminer och en bra källa till kostfibrer. Goda på mackan eller i en matig sallad.
Ramslök
En trendig ört som sätter fin smak på maten. Används ofta i soppor och varma såser. Smaken påminner en aning om vitlök.
Läs också: Så enkelt gör du ramslökssmör
Palsternacka
En fiberrik rot som håller magen i form. God rå i sallader eller som ingrediens i soppor, grytor eller i köttfärssås. Prova att baka som chips i ugnen till fredagsmyset!
Lök – röd och gul
Oumbärlig i köket. En smakkompis som lyfter vilken rätt som helst. Stek den gula löken länge på låg värme i smör och den får en ljuvligt karamelliserad smak. Underbart tillbehör på hamburgare. Lök kan lagras över vintern och finns därför att tillgå hela året.
Blåmusslor
En riktig superråvara! Musslor är en miljösmart källa till högvärdigt protein. Underbart goda kokta i vitt vin och grädde.
Persilja
En riktig vitaminbomb. Ät persilja regelbundet för att få i dig vitamin K som förbättrar benhälsan. Mixa i en smoothie eller garnera fisken eller köttet för färg och smak. Täckta, övervintrande plantor kan bjuda på en tidig vårskörd.
Läs också: Så gör du eget örtsalt
Morötter
Supergoda som snacks, rivna med lite pressad citron eller tillagade i gryta. Frossa i morötter för att undvika brist på vitamin A, något som annars kan påverka synen. Morötter går att hitta närodlade under större delen av året.
Kålrot
Den här knölen är en riktigt trevlig bekantskap. Den är tacksam att lagra kallt och kan därför gå att få tag i året om. Njut som rotmos – en klassisk husman som både mättar och gör plånboken glad.
Potatis
En vän i vardagen som aldrig sviker. Rik på vitamin C, vitamin B6, kalium, järn och fibrer. Låt skalet sitta kvar – där sitter mycket av nyttigheterna. Potatisen är tacksam då många goda sorter går att få tag på året runt.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.