Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 25 februari

Svenska råvaror du ska äta i april

Gör hälsan och plånboken och klimatet en tjänst – ät råvaror i säsong. Här är maten du ska välja i april.

 Våren närmar sig och vi längtar efter primörer, grönsaker och örter. Njut av maten som säsongen bjuder just nu.
Våren närmar sig och vi längtar efter primörer, grönsaker och örter. Njut av maten som säsongen bjuder just nu. FOTO: Istock

Våren är nära och vi har att se fram emot alla härliga vårprimörer. Här är 13 läckra råvaror att njuta av just nu.

Nässlor

De späda nässlorna är inte bara underbart goda i soppa. De är dessutom extremt näringsrika. Plockar du dem själv är de en gratis källa till bland annat karoten, vitamin A, C och en rad viktiga mineraler.

Läs också: 7 tips på vad du kan göra med nässlor.

Polkabeta

Denna släkting till rödbetan är en fest för både öga och mun. Polkabeta, liksom rödbetor, går att lagra över vintern och därför en tacksam rotsak att njuta av nästan hela året. Tunt skuren blir den härligt krispig och dekorativ i en sallad. Prova också som carpaccio med vinägrett!

Vitlök

En räddare i köket som sätter härlig smak på det mesta. Anledningarna att älska vitlök är många – rå har den bakteriedödande egenskaper och tillagad påverkar den blodkärlen positivt. Den går att lagra hela året vilket är toppen.

Läs också: Underbar pasta med vitlök och chili

Maskros

Plocka, skölj och ät de späda bladen i en sallad. Lägg in blomknopparna i salt och vinäger och stek. Rötterna kan rostas och fungerar som koffeinsubstitut i avkok!

Läs också: 11 delikatesser att blanda i salladen

Groddar

En höjdare för hälsan. Groddar – och särskilt alfalfagroddar – är proppfulla med vitaminer och en bra källa till kostfibrer. Goda på mackan eller i en matig sallad.

Läs också: 3 groddar som ger extra energi

Ramslök

En trendig ört som sätter fin smak på maten. Används ofta i soppor och varma såser. Smaken påminner en aning om vitlök.

Läs också: Så enkelt gör du ramslökssmör

Palsternacka

En fiberrik rot som håller magen i form. God rå i sallader eller som ingrediens i soppor, grytor eller i köttfärssås. Prova att baka som chips i ugnen till fredagsmyset!

Lök – röd och gul

Oumbärlig i köket. En smakkompis som lyfter vilken rätt som helst. Stek den gula löken länge på låg värme i smör och den får en ljuvligt karamelliserad smak. Underbart tillbehör på hamburgare. Lök kan lagras över vintern och finns därför att tillgå hela året.

Läs också: Ostgratinerade tunnbrödssnittar av Håkan Larsson

Blåmusslor

En riktig superråvara! Musslor är en miljösmart källa till högvärdigt protein. Underbart goda kokta i vitt vin och grädde.

Persilja

En riktig vitaminbomb. Ät persilja regelbundet för att få i dig vitamin K som förbättrar benhälsan. Mixa i en smoothie eller garnera fisken eller köttet för färg och smak. Täckta, övervintrande plantor kan bjuda på en tidig vårskörd.

Läs också: Så gör du eget örtsalt

Morötter

Supergoda som snacks, rivna med lite pressad citron eller tillagade i gryta. Frossa i morötter för att undvika brist på vitamin A, något som annars kan påverka synen. Morötter går att hitta närodlade under större delen av året.

Läs också: Så gör du picklade morötter

Kålrot

Den här knölen är en riktigt trevlig bekantskap. Den är tacksam att lagra kallt och kan därför gå att få tag i året om. Njut som rotmos – en klassisk husman som både mättar och gör plånboken glad.

Läs också: Älskade husmanskost – 6 populära recept

Potatis

En vän i vardagen som aldrig sviker. Rik på vitamin C, vitamin B6, kalium, järn och fibrer. Låt skalet sitta kvar – där sitter mycket av nyttigheterna. Potatisen är tacksam då många goda sorter går att få tag på året runt.

Läs också: Bjud på lammkotletter med örtsky

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen