Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 28 maj 2019

Svenska whiskypionjären Mackmyra firar 20 år

En helg i Sälen skapade inte bara ett nytt företag utan en helt ny bransch i Sverige. Nu fyller Mackmyra 20 år och det ska firas runt om i landet.

 Magnus Dandanell har varit med sedan starten och är VD för Mackmyra.
Magnus Dandanell har varit med sedan starten och är VD för Mackmyra. FOTO: Mackmyra Pressbild

Svensk whisky var det inte många som funderade på för 20 år sedan. Då var det whisky från andra länder som gällde.

Men gänget bakom Mackmyra ville göra en satsning. En grupp kompisar från studenttiden träffades i Sälen under sportlovet 1998 och där togs de första stegen.

– Vi hade med whisky till värden och det blev en provning under kvällen. Då började vi prata om det, säger Magnus Dandanell.

Åtta delägare startade Mackmyra

Magnus Dandanell är i dag VD för Mackmyra och var en av personerna som inte riktigt kunde släppa tanken på ett whiskyföretag efter den där kvällen.

– Många pratar ju om att göra saker, men några av oss började verkligen fundera. Under 1998 tittade vi på hur det skulle kunna bli och ju mer vi tittade, desto bättre kändes det, säger Dandanell.

Till slut bestämde man sig för att satsa på whisky från Mackmyra utanför Gävle. Åtta personer fanns då med som delägare när det hela körde i gång.

Mackmyra blev branschens pionjärer

Med facit i hand kan han konstatera att Mackmyra blev en viktig satsning även för andra. I dag finns drygt tio professionella destillerier i landet och svensk whisky har blivit något som många pratar om.

– Vi gjorde ett pionjärarbete, inte minst med tillstånd. Sverige är inte så tillåtande när det gäller sprit och hur man ska hantera det. Det fanns ingen som visste vad som skulle gälla när vi började, nu är det lite enklare.

Mackmyra har tagit sig igenom byråkratin och lagt mycket tid på det.

– Det är knöligt, bland annat med provsmakningar men det går att lösa.

Har lyckats internationellt

 20 år har gått sedan kompisgänget bakom Mackmyra beslöt sig för att satsa på whisky.
20 år har gått sedan kompisgänget bakom Mackmyra beslöt sig för att satsa på whisky. FOTO: Mackmyra pressbilder

Strategin bakom satsningen har varit långsiktig från start. Det tar tid att framställa whisky och det är en marknad där många vill vara med, och där flera företag har ägare med enorma resurser bakom sig. Men Mackmyra har lyckats riktigt bra.

– Man kan säga att de tio första åren handlade det om att etablera sig i Sverige och att de tio senaste åren har handlat om att nå ut och etablera sig i Europa, säger Dandanell.

Framför allt har man lyckats bra i Tyskland, Frankrike och Storbritannien. I Tyskland och på de brittiska öarna har man dessutom startat egna företag som jobbar med sälj och distribution.

– De kommande tio åren för oss kommer att handla om att nå marknader längre bort, samtidigt som vi vill befästa vår position både i Sverige och i övriga Europa.

Läs också: Lista på gårdsbutiker län för län

Närodlad malt är viktigt

Kornmalt är en viktig ingrediens när whisky ska framställas, och för Mackmyra är det viktigt med närproducerat.

Rolf Klingberg på Strömstad Säteri har levererat mycket malt till Mackmyra-gänget och till deras whisky.

– Redan från början ville vi ha en gård som vi kunde peka på och tala om att där finns vår malt. Dessutom gillar vi att det är närodlat, säger Dandanell.

Försäljningen av whisky har hela tiden ökat och nu ligger årsproduktionen på cirka 300 000 liter 40-procentig whisky. Svenskarna gillar verkligen Mackmyra, även om den gångna sommaren var omvänd jämfört med för läsk- och ölproducenter.

– Det blir tvärtom om för oss när det är så varmt. Folk dricker inte whisky när det är riktigt varmt ute, säger Dandanell.

Firar med jubileumsturné

 De som köper ett helt fat under Mackmyras jubileumsår 2019 kommer att få en överraskning.
De som köper ett helt fat under Mackmyras jubileumsår 2019 kommer att få en överraskning. FOTO: Mackmyra pressbilder

Numera tillverkas också gin och för några år sedan byggde man ett nytt destilleri ännu lite närmare Gävle. Där finns kapacitet för att växa ordentligt.

– När vi byggde ville vi att det inte skulle finnas några gränser för expansion.

Den som gillar whisky kommer att märka av att Mackmyra fyller 20 år. Inte minst i Sverige.

– Vi tänker oss att göra en jubileumsturné med en hel del trevliga events där vi kan träffa folk över hela landet, säger Dandanell.

Överraskning för kunder med fat

 I det nya destilleriet utanför Gävle kommer Mackmyra kunna expandera utan begränsningar.
I det nya destilleriet utanför Gävle kommer Mackmyra kunna expandera utan begränsningar. FOTO: Mackmyra pressbilder

En överraskning väntar också för de personer som gillar att köpa hela fat med whisky av Mackmyra. 1 800 30-litersfat har sålts genom åren och de kunderna har också blivit bra ambassadörer för varumärket.

– Det kommer att hända något där också.

Efter 20 år är det fortfarande utveckling som gäller för Mackmyra. Samtidigt är det intressant att stanna upp och se hur mycket som har förändrats under de senaste 20 åren. Eller som Dandanell uttrycker det:

– Det har runnit mycket livets vatten under broarna.

Mackmyra jubileumsturné 2019

Här kan du fira Mackmyras 20-årsjubileum. Mer evenemang kommer successivt läggas till. Tillfällena kan vara allt ifrån en enkel provning i härlig miljö, till en heldag i whiskyns tecken hos en av Mackmyras partners.

1 juni: Jubileumsevent med middag i Whiskybyn, Gävle.

29 juni: Jubileumsprovning i The Lodge, Genarp.

6 juli: Jubileumsevent med middag i Whiskybyn, Gävle.

13 juli: Jubileumsprovning, Tant Anton, Kungshamn.

20 juli: Jubileumsevent med middag i Whiskybyn, Gävle.

27 juli: Jubileumsprovning, Tant Anton, Kungshamn.

3 augusti: Jubileumsevent med middag i Whiskybyn, Gävle.

17 augusti: Jubileumsprovning, Tant Anton, Kungshamn.

17 augusti: Jubileumsevent med middag i Whiskybyn, Gävle.

25 september: Jubileumsprovning vinmättade fat, Grand Hotel Elektra, Ludvika

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen