Svenskarna vill äta mindre importerat kött
Åtta av tio svenskar vill äta mindre importerat kött. En betydande majoritet anser att valet av svensk mat är den viktigaste åtgärden för att äta hållbart, visar en ny Novus-undersökning.
Klimatdebatten handlar mycket om att minskad köttkonsumtion är det bästa sättet att minska sitt klimatavtryck. Men en ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av LRF visar att det råder en stor skillnad mellan den offentliga debatten och vad svenskarna själva anger som klimatviktigt.
Vill äta mer svenskt
Åtta av tio tillfrågade anger att de kan tänka sig att minska sin konsumtion av importerat kött – för klimatets skull. Det viktigaste för att äta hållbart är enligt de tillfrågade att äta närproducerat (74 procent), följt av att välja svensk mat (67 procent). Att minska sin köttkonsumtion och äta mer vegetariskt hamnar betydligt lägre: 17 procent. Bara åtta procent tycker att det viktigaste vi kan göra är att ställa om till vegansk kost.
– Det är intressant att svenska konsumenter, när de själva får svara, har djupare funderingar kring viktiga klimatåtgärder än de enkla lösningar som ofta figurerar i medier och olika sociala debattforum. Det känns väldigt bra att allmänheten även ser skillnaden mellan svensk livsmedelsproduktion och resultaten i olika globala undersökningar, säger Jens Berggren, hållbarhetsexpert på LRF, i ett pressmeddelande.
Läs också: Så kan du leva ett mer hållbart liv – 10 handfasta tips
Minska matsvinnet viktigast
Att minska matsvinnet är dock det som toppar listan över vad de tillfrågade anser att vi i Sverige kan göra för att minska klimatpåverkan. På andra plats kommer att ersätta fossil energi och bränslen (55 procent), på tredje plats att minska konsumtionen av importerad mat (52 procent) och på fjärde plats att minska flygandet (40 procent).
Först på femte plats kommer svaret att vi ska minska konsumtionen av kött (28 procent).
Undersökningen gjordes under vecka 37 av Novus via webbintervjuer med 1 086 personer mellan 18 och 79 år, på uppdrag av Svenskt Kött och LRF.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.