Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 14 mars 2019

Sju av tio unga vill ha svenskt kött

När ungdomar väljer mat är det svenskproducerat som gäller. Och svenskt kött är högprioriterat. Det visar en ny stor undersökning.

 Ungdomars värderingar styr vad de äter. Därför väljer 68 procent helst svensk mat.
Ungdomars värderingar styr vad de äter. Därför väljer 68 procent helst svensk mat. FOTO: istock

En färsk undersökning från Ungdomsbarometern visar att ungdomar mellan 15 och 24 år helst äter mat som är producerad i Sverige. När det kommer till kött är ursprunget extra viktigt, anser ungdomarna.

68 procent uppger att det är helt avgörande eller ganska viktigt att köttet är svenskt.

– Det är en utveckling vi har sett under ett antal år och den fortsätter att hålla i sig, säger Isabel Moretti, VD på Svenskt Kött.

Värderingar styr matvalet

Enligt Ungdomsbarometern är det intresset för hållbarhet, klimat och miljö som ligger bakom ungdomarnas val av svensk mat. För deras värderingar styr allt mer vad de äter. Till exempel har många av klimatskäl valt att bli så kallade flexitarianer. Det innebär att de äter mest vegetariskt och kött bara ibland. Med när det väl händer, ja, då ska det vara svenskt.

– Både den minskande konsumtionen av importerat kött och en ökad marknadsandel för svenskt kött beror till stor del på ett växande intresse för hållbarhetsfrågor i samhället, säger Isabel Moretti, VD på Svenskt Kött.

Ställer krav på restaurangmaten

Men det är inte bara maten de själva lagar som ungdomarna ställer höga krav på. Enligt Ungdomsbarometern är unga lika måna om att maten de äter på restaurang är svensktillverkad och gärna också ekologisk och närproducerad.

En av tre unga frågar om råvarornas ursprung eller märkning när de äter på restaurang eller kafé, enligt Ungdomsbarometern.

Läs också: Därför är svenskt kött bättre än importerat

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen