Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 16 januari

Svenskt medaljregn i VM i ost

Svenska ostar med smak i världsklass. Ja, så blev resultatet när världsmästerskapen i ost avgjordes i Norge. Många medaljer åkte med hem till Sverige och de svenska mathantverkarna.

 Stora framgångar. Diplomet som visar på utmärkelsen i världsmästerskapen i ost. Plus medaljer från SM i mathantverk - Signhild når framgång överallt!
Stora framgångar. Diplomet som visar på utmärkelsen i världsmästerskapen i ost. Plus medaljer från SM i mathantverk - Signhild når framgång överallt! FOTO: Mikaela Janolsgården

Världsmästerskapen i ost eller World Cheese Awards som det egentligen heter avgör varje år vilka ostar som är de godaste i världen. När VM senast hölls i Norge så var de svenska framgångarna stora och det var idel ädla ostar som ställdes fram till bedömning. Två ostar lyckades till och med plocka hem guld.

Missa inte: Tävling! Vinn biljetter till ostfestivalen 2024

En av de ostarna som vann guld, eller superguld till och med, var Signhild från Jan Ols Geten Gårdsmejeri där Mikaela Jonsgården är ansvarig för smakerna.

– En av mina kompisar som är kock pratade om den fantastiska kombinationen av grönkål och färskost. Där föddes Signhild, berättar Mikaela Jonsgården för Eldrimner.

Det verkar även juryn i VM ha tyckt som alltså gav osten utmärkelsen Super gold, den allra högsta utmärkelsen. Dessutom så fick samma ost medalj även på SM i mathantverk en tid före VM-framgången.

Så här såg medaljskörden ut efter att de olika jurygrupperna hade sagt sitt.

Super gold

Signhild från Jan Ols Geten Gårdsmejeri

Gold

Solvända från Ölands köksmejeri

Silver

Rindö Ädel från Ostmakeriet på Rindö

Hajen från Orranäs Gårdsmejeri

Orranäs Solost från Orranäs Gårdsmejeri

Hembergs Himmelska från Murboannas

Qwarnfall från Herrydet Gårdsmejeri

Brons

Glimra från Jan-Ols Geten Gårdsmejeri

Sellnäs Saliga från Murboannas

Rustik från Svedjan Ost

Double Dutch Blue Chesse från Cityysteriet Gbg

Oscar Fredrik från Ostmakeriet på Rindö

Mer läsning på Land.se:

Du kan läsa mer om verksamheten på Ostmakeriet på Rindö i den här artikeln från 2023: Anna Kälvebrand driver Ostmakeriet på Rindö.

Mejerist är ett framtidsyrke, i varje fall om man ska döma av den här artikeln från 2022 då branschen letade efter kompetens: Succé för svensk ost – men stor personalbrist

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen