Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 7 december 2022

Svenskt och priset viktigast när man köper julmat

De ansträngda ekonomiska tiderna påverkar även julmaten. Det visar en stor undersökning som frågat om vad som styr våra matinköp före jul. Priset är tillsammans med ursprung det viktigaste – och skinkan!

 Julbord
Julbord FOTO: Istock

Att maten som vi köper till jul är svenskproducerad är tillsammans med priset de viktigaste faktorerna för valet i butiken. Att det svenska står högt i kurs i jul är inte så ovanligt men faktum är att kostnaden för maten har kommit att bli viktigare i takt med att livsmedelspriserna stigit under året.

Det visar Livsmedelsföretagens stora julmatsundersökning som frågat över 1000 personer om hur de ser på mat-inköpen till jul.

– Kostnaderna för att producera livsmedel har ökat extremt mycket sedan våren 2021. I somras började matpriserna stiga på ett märkbart sätt för de flesta konsumenter och av allt att döma kommer de fortsätta uppåt. Svensk mat och dryck håller väldigt hög kvalitet och kostar därefter, och tyvärr är det just pris och kvalitet som ser ut att få stryka på foten i jul, säger Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen till sajten Från Sverige.

Skinkan viktigast för många

Undersökningen har också frågat vilken mat som är den viktigaste på julbordet och svaret är entydigt – julskinkan! Hela 25 procent har skinkan som favorit medan Janssons, som kommer på andra plats, favoriseras av 17 procent.

När det kommer till dryck är det bara en sak som gäller och det är julmust. Den traditionella läsken slår julölen med hästlängder enligt undersökningen.

I undersökningen kan man också läsa att 48 procent kommer att låta julbordet vara precis som vanligt, att 69 procent vill att kött och chark ska vara det dominerande på julbordet och att Janssons är den rätt som är svårast att få till så perfekt som man vill ha den.

Här hittar du Livsmedelsföretagens stora julmatsundersökning.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen