Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 15 maj 2017

Svenskt vin - snart i var mans glas

Frankrike, Italien, Spanien och Sverige? Ja, i framtiden kanske du kommer välja svenskt vin likaväl som vin från de klassiska vinländerna. Nu satsas det på svenskt vin som aldrig förr.

En av de största satsningarna på svenskt vin görs just nu på Kulla vingård i Skåne, det är hela 22 000 stockar som planteras, stockar som så småningom ska bära druvor som ska ge gott svenskt vin.

– I dag är vi en mindre vingård med stora planer på att sätta Sverige på vinkartan och göra ett världsklassvin, säger Victor Dahl, vd på Kullahalvöns vingård till Land Lantbruk.

Kulla vingård producerar idag omkring 6000 flaskor vin per år men ambitionen är betydligt högre, nu går man från 1,5 hektar med vinrankor till 8,5 hektar.

Goda förutsättningar för goda viner

Det svenska vinet är på frammarsch och det är många vinodlare som satsar stort just nu även om satsningen på Kulla vingård är i särklass. Från att ha varit en kuriositet så är det fler och fler som lyckas få kvalitet på sina viner och fler och fler vingårdars dryck finns tillgängligt på systembolag och krogar.

Och det lär bli mer av det i framtiden, säger Victor Dahl till Land Lantbruk.

– Det finns goda odlingsförutsättningar, vi har ett intressant klimat, ett nordiskt kallt klimat, med långa ljusa kvällar som ger bra mognad, säger han.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen