Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 24 maj 2018

Sveriges största humleodling växer fram i Molkom

Molkom

6 000 plantor. Sveriges största humleodling håller på att växa fram i värmländska Molkom, men det tar tid innan man når maxkapacitet.

 Tobbe Andersson, Sven-Erik Fritiofsson och Ingemar Norbäck är trion bakom den stora humlesatsningen i Värmland.
Tobbe Andersson, Sven-Erik Fritiofsson och Ingemar Norbäck är trion bakom den stora humlesatsningen i Värmland. FOTO: PRIVAT

Humle är en klassisk svensk växt och går man tillbaka i tiden fanns det humle på nästan varje gård. I takt med att antalet bryggerier växer explosionsartat i Sverige har även humleodlingarna börjat att komma tillbaka.

De flesta är små men några satsar större. Korngården i Skåne har varit störst med sina 1 500 plantor, men nu kommer en ännu större satsning i Värmland.

Läs också: Nya trendväxten – så odlar du egen humle

Tre hektar humle

– Vi siktar på att använda tre hektar för detta, men i nuläget är vi inte i närheten av det, säger Sven-Erik Fritiofsson, som är en av tre personer bakom satsningen.

Han påbörjade satsningen på egen hand, men har längs vägen hittat två kompanjoner. Om två tre år ska det växa 6 000 plantor på odlingen och då ska man också kunna skörda rejält med humle. Att odla humle på svenska breddgrader är inget problem enligt Fritiofsson.

– Så länge vi håller oss till svenska humlesorter är det inga problem. Vi har provat med en del utländska också, men de mognar så sent att vi inte hinner skörda. Efter en ordentlig frostnatt är det för sent. Vi vill profilera oss med en lokal produkt och funderar även på att göra odlingen ekologisk, säger han, säger Fritiofsson.

Läs också: Experten tipsar: Så hittar du humle där du bor!

Sälja humle till bryggerier

Det byggs också upp en anläggning som ska kunna hantera den skördade humlen. Bland annat har man precis beställt en pelletsmaskin från Tyskland. Målet är att sälja humlen till de många nya småbryggerierna i Värmland som växt fram under de senaste åren.

– Vi har pratat med tio-femton olika bryggerier och alla är intresserade. Det verkar ju finnas en marknad för dem alla, många göra bra öl och folk är beredda att betala lite mer för den kvaliteten, säger Fritiofsson.

Läs också: De googlade sig fram till sitt nystartade bryggeri!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen