20 välgörande teer som lindrar & stärker
Kamomill, maskros, yerba mate, mynta och ginseng. Olika teer kan ha olika användningsområden. Här listas vilka teer du ska dricka och när.
Grönt te
De gröna tebladen är fulla av antioxidanter som kan minska risken för både cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Grönt te påstås även kunna underlätta vid viktnedgång.
Se recept: Grönt te med ingefära och citron
Tranbärste
Tranbär ökar surheten i urinen och hindrar bakterier från att få fäste i urinvägarna. Tack vare det är tranbärste bra mot så väl urinvägsinfektioner som magproblem.
Yerba mate
En uppiggande tesort med koffein som är särskilt populär i Sydamerika. I Tyskland är bladen godkända som naturmedel mot mental och fysisk trötthet. I Frankrike får de ordineras för behandling av energibrist och övervikt.
Pepparmyntste
Är bra för hyn och underlättar matsmältningen. Kan lindra huvudvärk och hosta. Bör inte drickas under en längre tid och inte sent på kvällen då det kan störa sömnen.
Se recept: Te på pepparmynta
Ingefärste
Ett uppvärmande och energigivande te som lindrar yrsel och orolig mage. Ämnesomsättningen får sig också en skjuts tack vare ingefärans termogeniska egenskaper.
Se recept: Te på färsk ingefära
Citrongräs
Har en positiv inverkan på det centrala nervsystemet och får hjärnan att slappna av. Gräsarten anses även vara blodtryckssänkande, är en antioxidant och antiinflammatorisk. Dessutom smakar den ljuvligt citrus.
Se recept: Uppfriskande te på citrongräs
Lakritste
Det svarta guldet som sägs bota magproblem, öka förbränningen, sänka högt blodtryck, lindra hosta och lugna själen. Ett plus för den godissugne är att lakritste smakar gott, utan att vara en kaloribomb.
Maskroste
Det gula ogräset sägs motverka diabetes, gikt, åderförkalkning och förstoppning. Det främjar även inälvor, njurar, bukspottkörtel och lever.
Kanelte
Kanel är rik på polyfenol, en antioxidant som skyddar kroppen mot för tidigt åldrande. Kryddan förebygger även infektioner, hjälper matsmältningen och stimulerar andra örter att arbeta bättre och snabbare.
Brännässelte
Både nässlans blad och stjälkar är rika på mineraler och kiseldioxid. De är vätskedrivande och bra för den som har problem med urinvägarna. Innehåller magnesium, zink och kalcium som reglerar blodtrycket och främjar ämnesomsättningen.
Se recept: Vitaminrikt brännässelte
Kardemummate
Kardemumma tillhör samma familj som ingefäran och har liknande egenskaper. Kryddan kan bland annat lindra yrsel och hjälpa den som har problem med andningen.
Timjante
Örtkryddan är antiseptisk, lindrar vid andningssvårigheter och kan fungera som antibiotika. Den är även kramplösande och därmed bra för gasig och hård mage.
Se recept: Välgörande örtte
Ginsengte
En av världens mest använda läkeväxter som fungerar uppiggande och lyfter humöret. Roten kan hjälpa mot både stress och trötthet. I traditionell kinesisk medicin har den länge använts vid impotens och klimakteriebesvär.
Fläderbärste
Te på fläderblommor är laxerande och kan användas mot förstoppning. Det sägs även hindra virus från att föröka sig i kroppen och angripa friska celler.
Röd solhattste
Te på röd solhatt, eller echinacea, ökar mängden vita blodkroppar och kan med fördel drickas i förebyggande syfte mot förkylningar, influensor och infektioner.
Se recept: Superkur med röd solhattste
Eukalyptuste
Eukalyptusblad kan tack vare sina antibakteriella och slemlösande egenskaper lindra vid förkylning. Smaken är dessutom frisk och uppiggande.
Röllekate
Rölleka är en vanligt förekommande ört i naturmedicin som sägs kunna bota förkylningar och influensor. Te på rölleka framkallar svettningar som reducerar feber.
Myntate
Den friska myntaväxten sägs lugna nerverna, lindra magont och förbättra matsmältningen. Den goda doften kan om inte annat vara nog så bra för välbefinnandet!
Se recept: Marockanskt myntate
Fänkålste
Örten är bra för matsmältningen, motverkar dålig andedräkt och ger en klarare syn. Fänkål sägs även ge dig en god kroppsdoft.
Kamomillte
Kamomill är en örtklassiker som kanske är mest känd för sina lugnande och sömnfrämjande egenskaper. Örten motverkar även illamående och sänker kolesterolet.
Läs också: Massor av goda teer – alla recept hittar du här!
Källor:Bättre hälsa, iForm, Hälsoliv