Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 23 november 2018

20 välgörande teer som lindrar & stärker

Kamomill, maskros, yerba mate, mynta och ginseng. Olika teer kan ha olika användningsområden. Här listas vilka teer du ska dricka och när.

 Te är i första hand en dryck framställd av bladen från tebuskar. Men det finns en lång rad andra örter och växter att koka en värmande kopp på.
Te är i första hand en dryck framställd av bladen från tebuskar. Men det finns en lång rad andra örter och växter att koka en värmande kopp på. FOTO: Istock

Grönt te

De gröna tebladen är fulla av antioxidanter som kan minska risken för både cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Grönt te påstås även kunna underlätta vid viktnedgång.

Se recept: Grönt te med ingefära och citron

Tranbärste

Tranbär ökar surheten i urinen och hindrar bakterier från att få fäste i urinvägarna. Tack vare det är tranbärste bra mot så väl urinvägsinfektioner som magproblem.

 Yerba mate dricks traditionellt med sugrör ur en så kallad kalebass som fylls med mateblad och en liten mängd vatten.
Yerba mate dricks traditionellt med sugrör ur en så kallad kalebass som fylls med mateblad och en liten mängd vatten. FOTO: Istock

Yerba mate

En uppiggande tesort med koffein som är särskilt populär i Sydamerika. I Tyskland är bladen godkända som naturmedel mot mental och fysisk trötthet. I Frankrike får de ordineras för behandling av energibrist och övervikt.

Pepparmyntste

Är bra för hyn och underlättar matsmältningen. Kan lindra huvudvärk och hosta. Bör inte drickas under en längre tid och inte sent på kvällen då det kan störa sömnen.

Se recept: Te på pepparmynta

Ingefärste

Ett uppvärmande och energigivande te som lindrar yrsel och orolig mage. Ämnesomsättningen får sig också en skjuts tack vare ingefärans termogeniska egenskaper.

Se recept: Te på färsk ingefära

Citrongräs

Har en positiv inverkan på det centrala nervsystemet och får hjärnan att slappna av. Gräsarten anses även vara blodtryckssänkande, är en antioxidant och antiinflammatorisk. Dessutom smakar den ljuvligt citrus.

Se recept: Uppfriskande te på citrongräs

Lakritste

Det svarta guldet som sägs bota magproblem, öka förbränningen, sänka högt blodtryck, lindra hosta och lugna själen. Ett plus för den godissugne är att lakritste smakar gott, utan att vara en kaloribomb.

 Maskrosens blad smakar bittert medan blomman är söt och god.
Maskrosens blad smakar bittert medan blomman är söt och god. FOTO: Istock

Maskroste

Det gula ogräset sägs motverka diabetes, gikt, åderförkalkning och förstoppning. Det främjar även inälvor, njurar, bukspottkörtel och lever.

Kanelte

Kanel är rik på polyfenol, en antioxidant som skyddar kroppen mot för tidigt åldrande. Kryddan förebygger även infektioner, hjälper matsmältningen och stimulerar andra örter att arbeta bättre och snabbare.

Brännässelte

Både nässlans blad och stjälkar är rika på mineraler och kiseldioxid. De är vätskedrivande och bra för den som har problem med urinvägarna. Innehåller magnesium, zink och kalcium som reglerar blodtrycket och främjar ämnesomsättningen.

Se recept: Vitaminrikt brännässelte

Kardemummate

Kardemumma tillhör samma familj som ingefäran och har liknande egenskaper. Kryddan kan bland annat lindra yrsel och hjälpa den som har problem med andningen.

Timjante

Örtkryddan är antiseptisk, lindrar vid andningssvårigheter och kan fungera som antibiotika. Den är även kramplösande och därmed bra för gasig och hård mage.

Se recept: Välgörande örtte

 Ginseng är en rot med uppiggande egenskaper som länge varit en populär ingrediens i teblandningar.
Ginseng är en rot med uppiggande egenskaper som länge varit en populär ingrediens i teblandningar. FOTO: Istock

Ginsengte

En av världens mest använda läkeväxter som fungerar uppiggande och lyfter humöret. Roten kan hjälpa mot både stress och trötthet. I traditionell kinesisk medicin har den länge använts vid impotens och klimakteriebesvär.

Fläderbärste

Te på fläderblommor är laxerande och kan användas mot förstoppning. Det sägs även hindra virus från att föröka sig i kroppen och angripa friska celler.

Röd solhattste

Te på röd solhatt, eller echinacea, ökar mängden vita blodkroppar och kan med fördel drickas i förebyggande syfte mot förkylningar, influensor och infektioner.

Se recept: Superkur med röd solhattste

Eukalyptuste

Eukalyptusblad kan tack vare sina antibakteriella och slemlösande egenskaper lindra vid förkylning. Smaken är dessutom frisk och uppiggande.

Röllekate

Rölleka är en vanligt förekommande ört i naturmedicin som sägs kunna bota förkylningar och influensor. Te på rölleka framkallar svettningar som reducerar feber.

 Mynta smakar gott och är bra för en rad olika saker.
Mynta smakar gott och är bra för en rad olika saker. FOTO: Istock

Myntate

Den friska myntaväxten sägs lugna nerverna, lindra magont och förbättra matsmältningen. Den goda doften kan om inte annat vara nog så bra för välbefinnandet!

Se recept: Marockanskt myntate

Fänkålste

Örten är bra för matsmältningen, motverkar dålig andedräkt och ger en klarare syn. Fänkål sägs även ge dig en god kroppsdoft.

Kamomillte

Kamomill är en örtklassiker som kanske är mest känd för sina lugnande och sömnfrämjande egenskaper. Örten motverkar även illamående och sänker kolesterolet.

Läs också: Massor av goda teer – alla recept hittar du här!

Källor:Bättre hälsa, iForm, Hälsoliv

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen