Testa om ägget är gammalt
Ägg håller sig färska mycket längre än vad som står på förpackningen. Lär dig smarta husmorsknepen som avgör om ägget är färskt eller gammalt.
Lita inte blankt på bäst före-datumet på äggförpackningen. Om du förvarar äggen i kylen och med den spetsiga delen nedåt i kartongen håller äggen betydligt längre. Minst en månad efter bäst-före-datum.
Det korta hållbarhetsdatumet på äggförpackningen hänger i hop med EU-regler som är anpassade till länder där ägg brukar förvaras i rumstemperatur.
Om du är osäker på om ägget i kylen är ok så kan du testa med de här två metoderna:
1. Läpp-testet
När ägget är färskt är den ena änden av ägget varm och den andra kall.
Testa så här: Sätt först den ena änden av ägget mot läppen och sedan den andra. Känner du en tydlig temperaturskillnad mellan botten och toppen av ägget är det ok att äta. Känner du ingen skillnad är ägget gammalt.
2. Vatten-testet
Innanför skalet i äggets topp finns en luftblåsa som blir större i takt med att ägget åldras. Vätskan i ägget dunstar nämligen genom skalet.
Testa så här: Fyll ett glas med vatten och lägg ned ägget i glaset. Om ägget sjunker är det färskt. Om det flyter är det gammalt. Detta behöver dock inte betyda att ägget är oätligt. Om du knäcker ägget, för att exempelvis steka eller baka, så känner du på doften om det fortfarande är okej.Läs också: Kokta ägg – koktider för löskokt, mjukkokt och hårdkokt
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.