Therese vill utveckla den lokala mjölken
Att fler ska få möjlighet att äta och dricka lokala mejeriprodukter är Therese Walenius dröm. På hennes släktgård, Västerängens lantbruk i Alunda, några mil nordväst om Uppsala, är drömmen på god väg att förverkligas.
Therese är uppvuxen på Västerängens Lantbruk i Uppland. Gården har funnits i släkten i över hundra år och drömmen är att den ska fortsätta göra det.
I dag är det hennes pappa som driver gården och han har gjort det sedan han var 15 år. På den ekologiska, KRAV-certifierade gården finns ungefär 60 mjölkkor som mjölkas i mjölkrobot. Mjölken levereras till Arla och från december 2022 säljs den även direkt till konsument på gården, samt i tillitsbutiker i närområdet.
Stort intresse för lokal mat
Närproducerad och lokal mat har alltid intresserat Therese och mellan 2007 och 2010 gick hon livsmedelsprogrammet på gymnasiet. Hon har därefter bland annat jobbat i matbutiker och skaffat sig andra erfarenheter inom livsmedelsbranschen.
I början av 2020-talet fick hennes pappa upp ögonen för containermejerier och efter ett tips från en kompis hittade han ett som var till salu.
– Mina föräldrar och syskon åkte och tittade på det. Jag fick se det via Facetime. Sedan tog det inte många dagar innan de bestämde sig och köpte mejeriet. Min mamma sa då att jag skulle bli mejeriansvarig.
Även om Therese hade sin livsmedelsutbildning i grunden så valde hon att gå Eldrimners starta-eget-utbildning 2022.
– Jag ville fräscha upp minnet inom livsmedelshantering och få verktyg för att driva ett livsmedelsföretag. Utbildningen gav både mig och familjen en knuff att ansöka om tillstånd och bli godkända.
Över 100 liter mjölk i veckan
Strax före jul 2022 startade Västerängens Lantbruk försäljningen av konsumtionsmjölk. Idag säljer de ungefär 130 liter i veckan. Många av kunderna har valt att bli abonnenter som handlar varje vecka.
– För mig och familjen är det viktigt att produkten hamnar hos slutkonsumenten direkt och att pengarna går direkt tillbaka till gården.
Mejeriet består av tre containrar och ligger på en kulle i närheten av ladugården. Therese transporterar idag mjölken från mjölktanken i ladugården till mejeriet via hinkar.
Drömmen är att kunna pumpa mjölken till mejeriet.
Håller bra pris
I mejeriet lågpastöriseras mjölken och tappas upp automatiskt i dunkar på 1,75 liter som sedan åker vidare via ett transportband till kylrummet. Dunkarna är återvinningsbara av plast med kork. Västerängens mjölk säljs för ca 17 kr litern.
– Vi har medvetet hållit ett lågt pris och vi vill inte höja det för mycket. Jag vet hur barnfamiljer har det och jag vill att alla ska kunna handla, men drömmen är så klart att kunna sälja ännu mer framöver.
Ystning gav mersmak
Therese beskriver det som en aha-upplevelse när hon ystade för första gången under Eldrimners utbildning i Ås.
– Man kan ju göra så galet många produkter av en och samma råvara: ost, smör, grädde och mese. För mig blev det en extra kick som jag kände att jag ville lära mig mer om.
Parallellt med jobbet i mejeriet jobbar Therese i hemtjänsten. Den mjölk hennes kollegor har i kaffet där kommer från Skånemejerier, med huvudkontor i Malmö, 70 mil bort.
– Kommunerna vill att det ska finnas bönder och levande företagare och landsbygd, men så köper man mjölken från ett mejeri 70 mil bort. Det är hemskt tycker jag. När jag har kört en pastörisering ställer jag in riktig mjölk i kylskåpet på jobbet!
Mjölken ska transporteras korta sträckor
Förskolor och skolor är kunder som Västerängens Lantbruk vill ha i framtiden, vid sidan av privatpersoner.
– Vi har tre grundskolor med sammanlagt över 700 elever som ligger inom ett par mil från gården. Till det kommer förskolor och äldreboenden som skulle kunna köpa vår närproducerade mjölk, i stället för som i dag, transporteras långt från gården till mejeriet för att sedan åka tillbaka till konsumenten.
Thereses vision för gården är att mjölken inte ska åka särskilt långt, vare sig till mejeri eller till kund.
– Vår tanke med gården är att ta fram basvaror, som mjölk, smör, grädde, fil och yoghurt, och eldost. Jag har länge drömt om en gårdsbutik där vi kan sälja och ta vara på de produkter som vi kan leverera från gården.
Therese Walenius
Ålder: 31 år
Familj: Sambo.
Bor: Alunda, nordväst om Uppsala
Gör: Driver mejeri på Västerängens lantbruk och jobbar även inom hemtjänst.
Instagram: @vasterangens_lantbruk
Facebook: Vasterangenslantbruk
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.