Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 25 september 2018

Tillgången på Kalixlöjrom kan minska betydligt

Minska fisket drastiskt! Nej, då hotas Kalixlöjrommen! Forskare och fiskare är oense om tillgången på siklöja – och om hur mycket som bör fiskas.

 Forskare och fiskare är oense om tillgången på siklöja – och om hur mycket som bör fiskas. Men de är eniga om att sälen ställer till det i Bottenviken.
Forskare och fiskare är oense om tillgången på siklöja – och om hur mycket som bör fiskas. Men de är eniga om att sälen ställer till det i Bottenviken. FOTO: IBL

Minska dagens 800 ton till 170 ton. Det vill forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet SLU när det gäller fisket efter siklöja i Bottenviken. Enligt forskarna har beståndet sjunkit till en kritiskt låg nivå.

Eftersom den berömda Kalixlöjrommen tas från denna fisk, skulle tillgången på denna eftertraktade delikatess minska betydligt.

Läs också: Så dyr blev säsongens första hummer

Håller inte med

Fiskarna tycker däremot att fisket kan fortsätta som idag.

– Vi håller inte med om den uppskattning av beståndet som SLU gjort eftersom man använt en helt ny metod och den verkar inte stämma på siklöja till exempel, säger Ingvar Lerdin, ordförande i Norrbottens kustfiskares producentorganisation, till SVT Norrbotten.

Han är rädd att flera fiskare och fiskeföretag skulle slås ut.

Även vice ordförande i Norrbottens kustfiskares producentorganisation, Kjell Strömbäck, ser mörkt på framtiden om fisket begränsas.

Befarar att Kalixlöjrommen försvinner

Enligt Strömbäck varierar beståndet av siklöja och han tycker att forskarnas modeller är ”felanpassade” och orimliga. Han befarar dessutom att ”falska produkter” kan komma att säljas, och att Kalixlöjrommen därmed försvinner helt från marknaden.

– Om vi får upp mer blir det en mer städad marknad, men får vi upp mindre då tar man ju in produkter och säljer under falsk varubeteckning, säger Kjell Strömbäck till SVT Norrbotten.

För mycket säl i fiskevattnet

Även om SLU och fiskarna har olika bedömning av siklöjabeståndets storlek, är de eniga om att det finns för mycket säl i fiskevattnen.

– Förvaltande myndigheter måste tänka till om vad man vill ha för ekosystem uppe i Bottenviken. Om man vill ha mycket säl eller om man vill ha ett starkt fiske på olika arter, säger Mikaela Bergenius till SVT Norrbotten.

Fiskesäsongen i Bottenviken är kort, från den 23 september och en månad framåt.

Läs också: 5 norrbottniska råvaror i världsklass

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen