Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 21 maj 2019

Tipsen som minskar matsvinnet i ditt hem

Hushållen står för 75 procent av vårt totala matavfall. Knappt hälften av det är mat som slängs i onödan, så kallat matsvinn. Det är med andra ord i hemmen de stora förändringarna kan ske.

 Enligt Livsmedelsverket kastar vi 19 kilo ätbar mat per person i soporna varje år.
Enligt Livsmedelsverket kastar vi 19 kilo ätbar mat per person i soporna varje år. FOTO: Istock

Svenska hushåll producerar 938 000 ton matavfall, eller 97 kilo per person och år, enligt Naturvårdsverket. Matavfall är exempelvis skal, kärnor, köttben, kaffesump och teblad som inte anses vara människoföda.

Vi kastar 19 kilo ätbar mat

Matsvinn är i stället mat som hade kunnat ätas upp och som slängs i onödan. Enligt Livsmedelsverket kastar vi 19 kilo ätbar mat per person i soporna varje år. Dessutom häller vi ut 26 kilo ätbar mat och dryck i slasken per person. Totalt blir det 45 kilo matsvinn. Det här betyder att vi nästan skulle kunna halvera vårt matavfall i hemmen – om dessa 45 kilo matsvinn i stället åts upp.

Läs också: En kopp kaffe om dagen slängs

Mjukt bröd det vi slänger mest

I dag finns ingen exakt statistik över vilka livsmedel vi slänger mest av och mörkertalet är troligen stort. En undersökning från Axfood visar att topp tre över de mest slängda livsmedlen är mjukt bröd, gurka och banan.

Här har AGFO samlat ett antal exempel som motverkar att matsvinn uppkommer i våra hem. Låt dig inspireras!

 Varför inte skippa att handla en dag eller en hel vecka och bara laga mat av det du har hemma i skåpen.
Varför inte skippa att handla en dag eller en hel vecka och bara laga mat av det du har hemma i skåpen. FOTO: Istock

Ta vara på det du har hemma

AGFO:s läsare delar med sig av bra tips på enkla insatser som räddar mat:

”Skippa att handla en dag, jag lovar att det finns mat i någon form i kyl, frys och skafferi. Det är bara att vara kreativ!”

”När bananerna börjar se bruna och trista ut, skiva dem och lägg i frysen. När du är sugen på glass, mixa dem i en matberedare och vips har du återvunnit bananerna till glass eller smoothie.”

”Efter tacokvällen förvandlas tortillabröden snabbt till pizza med lite tomatsås, topping och ost (av ostskalkarna jag har fryst in).”

Willys har precis dragit igång ”Restakuten”. Du fotar dina rester och lägger upp bilden på Instagram med hashtag #svinnsmart. Inom kort skickar Willys en kommentar på ditt inlägg med ett recept baserat på maten du har hemma.

Läs också: Det händer med matsvinnet i ”Sveriges mästerkock”

 Visste du att det går att vispa kikärtsspad till ett hårt skum som kan ersätta äggvita.
Visste du att det går att vispa kikärtsspad till ett hårt skum som kan ersätta äggvita. FOTO: Istock

Använd kikärtsspad

Ett hett matsvinnstips är att ta till vara på sånt du tidigare ansåg var matavfall. Spadet från burken med kikärter är ett bra exempel. Det kallas aquafaba och kan användas i både matlagning och bakning. Kikärtsspad går att vispa till ett hårt skum och kan då ersätta äggvita. Pröva även med spad från andra bönor – det funkar.

 Frysta grönsaker har högt näringsinnehåll.
Frysta grönsaker har högt näringsinnehåll.

Välj frysta grönsaker

Fryst mat har länge haft låg status och färsk hög. Med tanke på matsvinn bör förhållandet vara det omvända. Frysta grönsaker har högt näringsinnehåll och behöver inte flygtransporteras. Dessutom brukar man äta upp allt i förpackningen, vilket gör svinnet minimalt. Ica tipsar om hur man bäst fryser in olika matvaror.

Vill du läsa mer – prova AGFO:s nyhetsbrev – anmäl dig gratis här!

Big pack inte bättre

Två forskare har gjort livscykelanalyser på olika förpackningsmaterial och kan både bekräfta och slå hål på myter. De visar hur viktigt det är att inte köpa större förpackningar än man behöver. Storpack föder nämligen matsvinn, enligt den DN-artikel som presenterar forskningen. Dessutom ska vi inte alltid se plast runt mat som en miljöbov. Gurka i plastfilm ger till exempel sex dagars längre hållbarhet i kyldisk eller kylskåp. En inplastad, så småningom uppäten, gurka är mer klimatsmart än en som kastas.

Lokalbonden tar hand om frukten

”I en värld besatt av perfektion, ska vi visa skönheten i imperfektion”, skriver Imperfect Produce. De säljer andrasorteringsfrukt och -grönsaker till lägre pris och levererar till dörren i San Fransisco, USA. I Sverige finns Lokalbonden som kör hemleverans av ”fula grönsaker” i Göteborgsområdet.

Läs också: Släng inte brödet – det här kan du göra i stället

Appen som berättar hur länge maten står sig

Ovie är appen som talar om för dig när det är dags att slänga mat som har blivit dålig. Maten läggs i en förpackning med den speciella sensorn Smart Tag. Man registrerar vad som finns i lådan och när man trycker på sensorn påbörjas nedräkningen. Du kan även få meddelande till telefonen när halva tiden har gått och när maten i lådan förmodligen inte längre går att äta meddelar appen även det.

Ja, och sen går det ju att använda näsa, mun och lukta och smaka förstås!

Podd om mat

Hungrigpodden vill stimulera till medvetna val, väcka nyfikenhet och verka för en sund inställning till mat. Podden drivs av matkonsulter på Hushållningssällskapet. Här kan du lyssna på hungrigpoddens avsnitt Rädda Maten minska matsvinn.

Portionen under tian

Bloggaren Hanna Olvenmark, som är dietist, vill med ”Portionen under tian” visa att det finns väldigt mycket bra men också billig mat. Hennes idé bygger på att presentera recept på måltider som kostar under 10 kronor.

 ”Maträddarna” med Anne Lundberg och Paul Svensson finns på SVT Play.
”Maträddarna” med Anne Lundberg och Paul Svensson finns på SVT Play. FOTO: SVT

Maträddarna på SVT Play

Kocken Paul Svenssons och Anne Lundberg besökte bönder, butiker, fabriker och konsumenter för att ta reda på vad vi kan göra för att minska matsvinnet i program Maträddarna som visades på SVT i höstas och just nu finns på SVT Play. I programmet ges tips på sånt vi kan laga av det som ofta slängs.

Det här är AGFO

Visste du att LRF Medias prisbelönta medieplattform AGFO följer den förändring som pågår inom hela livsmedelskedjan? I det populära nyhetsbrevet AGFO weekly får du trendspaningar och spännande nyheter om framtidens mat, hållbarhet och innovationer.

✔ Är du nyfiken på nya konsumenttrender och affärsmöjligheter?

✔ Vill du bli inspirerad om framtiden?

✔ Vill du få koll på senaste trenderna inom teknik och innovationer?

Anmäl dig till nyhetsbrevet här!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen