Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 11 maj 2023

Tunnbrödsrulle - en svensk klassiker

Är det en smörgås? En snabbmatsmåltid? En delikatess? Eller helt enkelt det bästa av många världar förpackade i en underbar smaksensation. Vad du än tycker om tunnbrödsrullen så är den värd att smaka. Men vet du hur den uppstod?

Den första tunnbrödsrullen åts när…?

 Plakett uppsatt på platsen där den första tunnbrödsrullen serverades.
Plakett uppsatt på platsen där den första tunnbrödsrullen serverades. FOTO: Nicklas Larson

Enligt säkra källor (upphovsmannen själv!) uppstod tunnbrödsrullen i mitten av 1960-talet i ett gatukök som drevs av Elof ”Loffe” Bråtfors i Stuvsta utanför Stockholm. I grunden var det tunnbröd, potatismos, korv, senap och ketchup och bostongurka i tunnbrödsrullen men den har senare utvecklats.

Brödet är viktigt

Tunnbrödsrullen sätts så klart ihop med ett tunnbröd som botten men, om du inte är puritan vill säga, det kan också vara ett tortillabröd, ett libabröd eller gahkku – det viktigaste är att brödet kan rullas runt innehållet.

Firas andra lördagen i maj

Andra lördagen i maj firar man tunnbrödsrullens dag och då bör alla anhängare njuta av en favoritrulle på en utvald plats – antingen hemma eller på ett gatukök. 2023 infaller denna dag den 13 maj.

Bästa gruppen på Facebook

Gillar man tunnbrödsrullar särskilt mycket så är Tunnbrödsrullens vänner ett sällskap att söka sig till, det är en grupp på Facebook som hyllar rullen i alla dess former. Varje år delar utser sällskapet ut diplom till 12 gatukök som levererat synnerligen goda tunnbrödsrullar – en minst sagt spännande utmärkelse för gatukök och snabbmatsställen av alla de slag.

Gruppen har upp mot 30 000 medlemmar och är högst aktiv – inläggen är många och diskussionerna är ibland heta.!

Korven är viktig

En tunnbrödsrulle kan inte vara en riktig rulle om den inte innehåller korv. Korven vara kokt eller stekt och av många olika sorter och för vegetarianen så funkar det så klart med vegetarisk korv.

Läs också: Kocken tipsar: Godaste tunnbrödsrullen

Rullen utvecklas

 En hembyggd tunnbrödsrulle kan vara svaret på allt!
En hembyggd tunnbrödsrulle kan vara svaret på allt! FOTO: Nicklas Larson

Som skrivet ovan så var grunden korv, potatismos, senap, ketchup och bostongurka. Numera kan det läggas lite vad som helst i rullen och många väljer räksallad, rostad eller rå lök eller gurkmajonäs i sin rulle. Varianterna är många! Om det sedan är rätt eller fel, det avgör du själv.

Så här beskriver Sågmyra Café i Dalarna sin tunnbrödsrulle:

”Smörat tunnbröd, vårt egna potatismos – bara äkta råvaror. Räksallad, räkor, sallad, curryketchup, rostad lök och korv. Vi har en massa läckra korvar som vi grillar till perfektion. Självklart serverar vi även vegetarisk. Du kan välja på extra tillbehör såsom picklad rödlök, bacon, cheddarost, Jalapeño, ketchup och senap i olika smak.”

Tala om valmöjlighet!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen