Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 11 december 2019

Undvik bakteriehärdar på julbordet

Ditt julbord är rena julafton för bakterierna. Men det går att undvika bakteriehärdar som kan göra dig sjuk. Gör så här med julmaten för att förvara den säkert.

 Förvara skinkan, sillen och ris à la Malta på rätt sätt. Då slipper du bli magsjuk.
Förvara skinkan, sillen och ris à la Malta på rätt sätt. Då slipper du bli magsjuk. FOTO: Istock

Julbordets läckerheter är uppskattade inte bara av oss människor. Även bakterier gillar den uppdukade julmaten. Vissa av dem kan till och med förgifta rätterna och göra oss rejält sjuka.

Slipp magsjuka

Men det går att hålla otrevliga bakteriehärdar borta, slippa magsjuka och i värsta fall farlig förgiftning. Det gäller bara att hantera maten rätt.

Kan vara farliga

Här är tre av julbordets vanligaste maträtter som kan göra dig sjuk om du hanterar dem fel. Så undvik onödiga julmatsmissar och gör så här i stället:

Läs också: Ge maten längre liv – 8 tips på bra förvaring

1. Förvara julskinka

 Lägg inte ihop överblivna skinkskivor med den hela skinkbiten som du förvarar i kylen.
Lägg inte ihop överblivna skinkskivor med den hela skinkbiten som du förvarar i kylen. FOTO: Istock

Förvara aldrig uppskurna skinkskivor som blivit över tillsammans med resten av den hela skinkan. Det tipsar Marie-Louise Danielsson-Tham som är professor i livsmedelshygien i SVT.

Skälet till detta är att man lätt använder händerna när skinkskivorna ska hanteras. Risken är då stor att bakterier från händerna hamnar på skinkskivorna. Om överblivna skivor sedan förvaras intill den hela skinkbiten kan även den bli smittad.

Glöm inte!

Tvätta alltid händerna ordentligt innan du hanterar mat!

Läs också: Varning! Här är maten du SKA slänga

2. Förvara inlagd sill

 Förvara den inlagda sillen kallt.
Förvara den inlagda sillen kallt. FOTO: Istock

Det är mycket viktigt att du förvarar sillen kallt. Risken finns annars att bakterien Clostridium botulinum bildar ett gift i sillen. Detta gift kan leda till förlamning, men det är lyckligtvis mycket ovanligt.

Du minimerar risken för att bakterien ska växa och utveckla giftet om du följer Livsmedelsverkets råd när du själv ska göra fiskinläggningar:

  • Använd urvattnade saltsillsfiléer där saltkoncentrationen ligger på 6–8 procent.
  • Använd det klassiska 1-2-3-receptet för sillinläggning: En del 12-procentig ättikssprit, två delar socker och tre delar vatten. Då är säkerhetsmarginalen god.
  • Förvara din inläggning i kylskåpet som rekommenderas hålla högst 4 grader.

3. Hållbarhet ris à la Malta

 Kyl av riset till ris à la Malta snabbt.
Kyl av riset till ris à la Malta snabbt. FOTO: Istock

Kyl riset snabbt efter att du har kokat det. Se sedan till att hålla det kallt. Marie-Louise Danielsson-Tham förklarar att små porer på det torra riset annars kan bli till bakterier.

Se också till att ha högst 4 grader i kylen. Förvarar du ris à la Malta i den temperaturen minimerar du risken för att få ont i magen eller diarré.

Läs också: Botulism – så undviker du livsfarlig matförgiftning

Källor: Livsmedelsverket, SVT

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen