Vi på ATL ser gärna att du uppdaterar din webbläsare till en nyare version för att ATL.nu ska fungera på bästa sätt. Klickar du här kommer du till en hemsida som listar nyare webbläsare.
Tänndalens fiskrökeri gör mat som kunderna åker långt för att få smaka. Här förädlar Nicklas Lödesjö fjällfisk till läckra delikatesser.
Den rökta fisken från fjällvattnen är populär hos kunder runt om i landet. FOTO: Niklas Kämpargård
I Tänndalen, mitt mellan Funäsdalen och Fjällnäs femton mil rakt väster om Sveg, driver Nicklas Lödesjö Tänndalens Rökeri som lockar kunder från hela Sverige. Två dagar i veckan röker Nicklas röding, regnbåge och sik som säljer slut på bara några timmar.
Till skillnad från på många andra platser i landet har småskaligheten och närproduktionen aldrig lämnat Härjedalen och Jämtland. När resten av Sverige centraliserades höll härjedalingarna och jämtarna emot vilket har resulterat i en ovanligt rik tradition med tunnbröd, ost och rökta delikatesser.
Genom att röka fisken långsamt i fem timmar efter att ha legat i saltlag i 12–15 timmar får fisken den bästa smaken. FOTO: Niklas Kämpargård
I drygt trettio år har Tänndalens Fiskrökeri legat undanskymt vid kanten av riksväg 84 mitt inne i Tänndalen. Nicklas Lödesjö övertog verksamheten för några år sedan, som ett komplement till sitt arbete som mat- och dryckesansvarig på Grönklittsgruppen i Tänndalen och utvecklar ständigt nya sätt att förädla fjällvattnets fiskar.
– Jag köper regnbåge från Ljusnedalssjön och sik från Grundsjön i Långå. Byalaget i Långå står för det praktiska fisket medan jag rensar, förädlar och paketerar, berättar Nicklas Lödesjö, som förvandlar sikens rom till en riktig storsäljare.
Nicklas köper fisken från fiskare i fjällvärlden och förädlar dem i röken själv. FOTO: Niklas Kämpargård
Genom att vispa sikrom och tillsätta en gnutta salt (4 procent) blir romen snudd på lättgravad vilket kunderna uppskattar. Oavsett hur många burkar Nicklas gör i ordning tar utbudet alltid slut.
– Fördelen med rom är att man kan förvara den kallt i frysen och ta upp precis så mycket som man behöver. Det gör inget om romen tinar eftersom sikrom, löjrom och forellrom inte skäms av att åka ut och in i frysen, berättar Nicklas.
Nicklas Lödesjö övertog rökeriverksamheten för några år sedan, som ett komplement till sitt arbete som mat- och dryckesansvarig på Grönklittsgruppen. FOTO: Niklas Kämpargård
Genom att röka långsamt och låta smakerna gå in i fisken naturligt får Nicklas till smaker som gör att kunderna återvänder gång efter annan. Fisken saltas i en 8-procentig saltlag i tolv till femton timmar och röks sedan långsamt i omkring 60 grader i fem timmar.
Kring jul och nyår brukar Nicklas utöka rökeriets produkter med varmrökt Älvdalslax med pepparsmak, hela laxsidor som går åt som smör i solsken. Dessutom experimenterar han med kallrökta produkter som många uppskattar att lägga på julbordet.
Utan mellanhänder
Genom att vispa sikrom och tillsätta en gnutta salt (4 procent) blir romen snudd på lättgravad vilket kunderna uppskattar. FOTO: Niklas Kämpargård
– För mig som mathantverkare är det oerhört kul att efterfrågan på lokala produkter ökar.
Det ger naturligtvis förutsättningar för fler människor att äta riktigt bra mat samtidigt som vi får möjlighet att leva på det som landsbygden är bra på att producera.
Nicklas Lödesjö utvecklar ständigt nya sätt att förädla fjällvattnets fiskar. FOTO: Niklas Kämpargård
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.