Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 27 april

Ursprung på kött på restaurang ska redovisas

Snart ska det bli krav på att redovisa var köttet på restaurangen kommer från. Ett förslag från Livsmedelsverket ska nu ut på remiss och om allt går i förslagets riktning så ska kravet börja gälla när det godkänts av EU.

 Förslaget om ursprungsmärkning av kött är nu ute på remiss.
Förslaget om ursprungsmärkning av kött är nu ute på remiss. FOTO: Istock

Köper du kött i butiken så är det självklart att det tydligt visas var köttet kommer från. Fler och fler är intresserade av köttets ursprung och nu kommer ett förslag att samma regler även ska gälla på restauranger av alla de slag.

Ökade krav på ursprungsmärkning

Förslaget innebär att det blir obligatoriskt för storhushåll och restauranger att redovisa var kött från nöt, gris, får, get och fågel kommer från, precis som det är i butiken.

– Det här innebär förstås ökade krav på restauranger och storhushåll. Men vår ambition har varit att lämna ett förslag som så långt som möjligt håller nere både kostnaderna och de administrativa bördorna för de företag som berörs, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Det kött som i dag serveras på resturanger är bara till 20 procent av svenskt ursprung vilket tidigare uppmärksammats i flera kampanjer.

Uppdraget till redovisningsplikten av köttets ursprung kommer från regeringen och det är Livsmedelsverket som utarbetat förslaget. Livsmedelsverket ska redovisa uppdraget till regeringen senast den 30 juni. Regeringen måste därefter anmäla de nationella bestämmelserna till EU-kommissionen och övriga medlemsstater innan beslut kan fattas.

Läs också: Därför är svenskt kött bättre än utländskt

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen