Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 5 mars 2019

Vad är skillnaden mellan vegetarian och vegan?

Flexitarian, lakto-ovo-vegetarian eller pescetarian? Listan kan göras lång och begreppen kan tyckas förvirrande för utomstående. Här får du lära dig vad de olika vego-termerna står för!

 Allt fler väljer att äta mindre kött – men vad är egentligen skillnaden på en vegetarian och en vegan?
Allt fler väljer att äta mindre kött – men vad är egentligen skillnaden på en vegetarian och en vegan? FOTO: Istock

Vegetarian


En vegetarian äter inget som härstammar från djurriket och är därför i teorin samma sak som vegan. Men i praktiken brukar den som inte äter kött, fisk och skaldjur kallas för vegetarian. Den som inte äter kött och fisk, men ändå mejeriprodukter och ägg borde dock kallas lakto-ovo-vegetarian, se nedan.

 

Lakto-ovo-vegetarian


Den korrekta termen för den som undviker kött, fågel, fisk och skaldjur men äter mejeriprodukter och ägg är lakto-ovo-vegetarian. Orden härstannar från latin, där lakto står för mjölk och ovo för ägg. Den som äter mejeriprodukter men inte ägg kan därför kallas lakto-vegetarian, medan den som äter ägg men inte mejeriprodukter kallas ovo-vegetarian.

 

Här hittar du alla våra vegetariska recept!

Vegan


En vegan undviker alla animaliska produkter, alltså kött, fisk, fågel, mejeriprodukter och ägg. För många är veganismen en livsstil där man även utesluter läder, skinn, ull, dun, vax och gelatin, samt andra produkter som har testats på djur, så som hud- och hårvårdsprodukter och smink.

Läs också: Succébloggaren My: ”Gör som jag – bli Sverigan!”

Flexitarian (eller semi-vegetarian)


En flexitarian äter fortfarande kött, fisk och skaldjur, men har som mål att äta mer vegetariskt. Kanske en köttfri dag i veckan, som de flesta skolmatsalarna i Sverige erbjuder. Flexitarian är egentligen en påhittad term som ska inkludera dem som vill ta ett första steg mot att äta en mer vegetarisk kost.

Pescetarian (”Stockholmsvegetarian”)


Pesceterianer håller sig till en lakto-ovo-vegetarisk kost, med undantaget fisk och skaldjur. Det man undviker är alltså kött och fågel. Termen har också fått öknamnet ”Stockholmsvegetarian” som aspirerar på att man undviker kött för att följa vegotrenden, men fortsätter äta fisk och skaldjur för att göra det lättare för sig. Intaget av fisk kan bidra till att man får i sig mer av t ex D-vitamin och omega 3-fettsyror.

Läs också: Lyckas med vegoburgaren – ett riktigt bra recept!

Pollotarian

En pollotarian äter fågel, ägg och mejeriprodukter men inte kött eller fisk.

Källor: MittKök, MittVal, Ica

Läs också: Vitamin B12 – viktiga tillskottet för den som inte äter kött

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen