Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 24 mars 2018

Till Låktatjåkko fjällstation flockas besökarna – för våfflorna!

Låktatjåkko

Trots att det saknas både väg och linbana till landets högst belägna fjällstation är våfflorna uppe bland molnen något bland det bästa som finns att uppbringa. Låktatjåkko fjällstation är ett utflyktsmål som ligger 1 228 meter över havet.

 Det finns människor som skidar upp och ner till Låktatjåkko Fjällstation bara för våfflornas skull!
Det finns människor som skidar upp och ner till Låktatjåkko Fjällstation bara för våfflornas skull! FOTO: Niklas Kämpargård

Sommartid knatar besökare den 9 kilometer långa vägen till Låktatjåkko på bara några timmar, medan man under vintern kan skida upp på turskidor eller ta bandvagnen från Björkliden.

Det är något speciellt med avlägsna besöksmål som man måste vandra till på egen hand. På vintern går det visserligen att åka bandvagn hela vägen till Låktatjåkko, men under resten av året är det fotvandring eller skidåkning som gäller. En vacker tur som i makligt tempo tar 3-4 timmar att gå, beroende på fart och antal fikapauser. Tillbaka tar det bara någon timme på skidor, då det är snudd på nerförsbacke hela vägen till Björkliden.

 Omfattande meny för att ligga mitt ute i fjällvärlden.
Omfattande meny för att ligga mitt ute i fjällvärlden. FOTO: Niklas Kämpargård

90-årig fjällstation

Utmanande naturområden har alltid lockat människor till fjällvärlden. Högst upp, längst bort har blivit ett motto som gör vägen mödan värd.

Låktatjåkko ligger långt in i fjällkedjan, väster om Björkliden vid foten av Luoktačohkka (1 404 möh) i norr, Kärketjårro (1 388 möh) i väster och Pajep Kåppatjåkka (1 410 möh) i öster.

Byggdes under brinnande krig

 Våfflor – bland det godaste som finns!
Våfflor – bland det godaste som finns! FOTO: Niklas Kämpargård

Fjällstationen byggdes 1939 under brinnande krig då Europa gick en mörk tid till mötes. På den tiden fanns varken skotrar, helikoptrar eller grävmaskiner – som kunde jobba i fjällvärlden – och manskap och material fick fraktas upp längst sjöar och vattendrag. 79 år efter invigningen är fortfarande Låktatjåkko en av Sveriges mest populära fjällstugor. Inte minst för våfflornas skull.

– Jag trivs med att arbeta på Låktatjåkko. Vi arbetar några dagar i taget här uppe och tar oss fram och tillbaka till Björkliden till fots. På vintern åker vi bandvagn eller skidar upp och ner till fjällstationen, säger Kristin Walter som uppskattar den karga miljön där ingenting är förutbestämt.

Det enda som absolut inte får hända är att våffelsmeten tar slut.

 Marie Bergkvist och Kristin Walter arbetar på Låktatjåkko Fjällstation.
Marie Bergkvist och Kristin Walter arbetar på Låktatjåkko Fjällstation. FOTO: Niklas Kämpargård

– Det skulle vara katastrof om smeten tog slut. Det finns människor som skidar upp och ner bara för våfflornas skull och jag har svårt att tro att man skulle acceptera ett besök i Låkta utan en obligatorisk våffla med hjortronsylt till, säger Kristin Walter och skrattar.

FOTO: Niklas Kämpargård

Njutbar fjällupplevelse

Förr handlade fjällvandring – och turskidåkning – om att förflytta sig långa dagsetapper med alldeles för mycket packning på ryggen. Det skulle kännas att man utmanade sig själv och naturen både styrke- och konditionsmässigt. Idag står fjällupplevelsen för något helt annat med betydligt mycket mer njutning. Man bor bra, äter bra och njuter av naturens vidunder utan att för den skull släppa på kvalitetskraven.

– Många tar bandvagnen upp till Låktatjåkko och njuter av naturens storhet från farstubron. Man kan åka upp och övernatta (det finns 18 sängplatser fördelat på 10 rum) eller köpa en våffla i kaféet och njuta av nybryggt kaffe med hela dalgången framför fötterna. Svensk fjällturism behöver verkligen inte vara jobbigare än så. Det räcker att man njuter från första till sista stund i Björkliden, säger Anton Niemil, på Lapland Resorts, företaget som äger och förvaltar Låktatjåkko Fjällstation.

Läs också: Toppkrog i det fria – vilken oslagbar upplevelse!

1 228 meter över havet

Plats: Låktatjåkko Fjällstation, Lapland Resorts, Björkliden, 981 93 Björkliden.

Hitta hit: Följ E10:an norrut från Kiruna i riktning mot Narvik. Från Björkliden är 3 mil till Riksgränsen, 10 mil till Kiruna, 45 mil till Luleå och 140 mil till Stockholm.

Hemsida: www.bjorkliden.com

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen