Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 10 juli 2019

Välj svensk öl på Ölets dag

Intresset för Ölets dag växer från år till år. Här är fem anledningar till att välja svensk öl.

 Den 17 juli firas Ölets dag.
Den 17 juli firas Ölets dag.

Det är populärt med öl i Sverige. Under de senaste 20 åren har försäljningen stigit i princip varje år och i fjol såldes det drygt 256 miljoner liter öl på Systembolaget.

Läs också: Fem goda kombinationer – ost och öl

Dessutom har antalet bryggerier ökat i en enorm takt och i dag finns närmare 400 bryggerier runt om i vårt land. På 1980-talet var den siffran under tio.

– Svenska ölbranschen mår väldigt bra just nu och det händer mycket med smaker och även med alkoholfri öl. Det är en väldigt kreativ bransch, säger Anna-Karin Fondberg, vd på Sveriges bryggerier.

Ölets dag sedan 2012

Det är Sveriges bryggerier som står bakom Ölets Dag som genomfördes för första gången sedan 2012. Under dagen håller ett antal bryggerier runt om i landet öppet hus, och på senare år har det också ordnats andra ölevenemang, bland annat lite mindre festivaler.

– Det är en väldigt viktig dag för oss. Framför allt är det kul för alla bryggare som sliter varje dag att de får öppna dörrarna och visa upp sin verksamhet, säger Fondberg.

Evenemang på flera platser

2019 genomförs Ölets dag 17 juli och då kommer det att vara många evenemang på olika platser i landet.

Läs också: Följ Lands blogg om öl

 Anna-Karin Fondberg, vd på Sveriges bryggerier.
Anna-Karin Fondberg, vd på Sveriges bryggerier.

Anna-Karin Fondberg gillar hela upplägget med att personer får lära sig mer om hur öl blir till den här dagen. Hon menar att ett bryggeribesök är minst lika givande för en person som tidigare inte varit så intresserad av öl eller bryggning.

”Mycket att tänka på för att det ska bli bra öl”

– Jag tror att många inte förstår vilket hantverk det är, och vilka processer som ligger bakom ölet. Det är mer att tänka på än man tror för att det ska bli bra öl, säger Fondberg.

Läs också: Här gror svensk matrevolution

Här ger Anna-Karin Fondberg fem anledningar till att välja svenskt öl:

Utbudet

Vi har ett väldigt brett ölutbud i Sverige. Det görs många olika stilar och vi tycker om att prova oss fram och göra nya saker.

Stöttar lantbruket

Du stöttar inte bara bryggerinäringen när du köper svenskt öl, utan även lantbruket. Vi använder så mycket svenska råvaror som vi kan.

Transporterna

Korta transporter är bra för miljön, det är en viktig del i att välja svenskt. De bryggerier som också har barer har ju inga transporter alls på en del av sina öl.

Lär dig mer om din favorit

Du kan besöka bryggerier och lära dig mer. Du har en chans att få veta mer om det öl du tycker om.

Kvalitén

Vi ska vara stolta över kvaliteten på svensk öl. Det handlar om hög internationell klass på en massa olika stilar av öl.

Läs också: Här kan du läsa mer om allt som händer under Ölets dag

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen