Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 16 december 2022

Välj svenskt på julbordet - för allas skull

Det svenska julbordet är bland det finaste vi har - i varje fall i matväg. Se till att välja rätt när du handlar din julmat, både för smakens och för känslans skull. I Från Sverige-resan tipsar vi om godsaker som snart sagt alla vill ha till jul.

Äggen – viktigast i köket

 Ägg, ett måste till i stort sett allt.
Ägg, ett måste till i stort sett allt. FOTO: Istock

Kökets viktigaste råvara, så lyder en slogan från Svenska ägg. Och visst är man benägen att hålla med. Ägg är fullproppade med näring och är goda både i egen majestät och som ingrediens i många rätter. Ägghalvan på julbordet är ett stillsamt men oumbärligt inslag i årets viktigaste måltid och tillsammans med sillen eller laxen så blir smaken oemotståndlig. Älska svenska ägg!

Visste du att 8 av 10 anser att ägg är ett måste att ha hemma. Lika många köper allra helst ägg med Från Sverige-märkningen och det gör man rätt i! Då vet man att äggen är producerade i Sverige vilket garanterar att de är fria från salmonella och att de dessutom ger arbetstillfällen i Sverige. Bland mycket annat!

Köttbullar – rätt kryddning ger julsmak

 Så gott med köttbullar - stora eller små - på julbordet.
Så gott med köttbullar - stora eller små - på julbordet. FOTO: Istock

Att köttbullen, denna enkla men ändå så sofistikerade njutning, pryder sin plats på varje julbord är lika säkert som att grädde är godast lättvispad. Med julkryddor så lyfter köttbullarna ytterligare och ger omisskännlig julstämning både vid stekning och ätning – kanel, ingefära, nejlika och kryddpeppar gör att köttbullarna går från Sverige-bäst till världsbäst.

Om du är i tidsnöd, glöm inte bort att det finns räddning i frysdisken! Du kan med lätthet julkrydda dina vanliga favoritbullar och göra stressen mindre – enkelt och supergott. Och tänk också på att det finns grönsaksbullar och fiskbullar på samma plats – i frysdisken alltså, perfekt för att göra alla glada!

Janssons – en glädje av smakrikedom

 Kan det bli en mer julsmakande anrättning än Janssons frestelse? Kan göras på många goda sätt.
Kan det bli en mer julsmakande anrättning än Janssons frestelse? Kan göras på många goda sätt. FOTO: Ove Lindfors

Potatis – råvaran som bygger Sverige! Den kan så klart vara i sin renaste och vackraste form, kokt, men också i form av gratäng eller mos eller stekt. Och så kan den vara i formen av Janssons frestelse. Orimligt god! Namnet kommer från en svensk film från 1938 och blandningen av lök, potatis, ansjovis och grädde är av ett smakspektrum som glädjer alla. I varje fall alla över 18, det verkar som om yngre mat-älskare har lite svårt för ansjovisen.

Se till att råvarorna har är märkta med Från Sverige, då vet du att de producerats i Sverige med svenska råvaror. Gott för alla!

Rödbetor – billigt och gott

 Rödbetssallad, underbart god och frisk tillsammans med julmaten. Foto: Ove Lindfors.
Rödbetssallad, underbart god och frisk tillsammans med julmaten. Foto: Ove Lindfors. FOTO: Ove Lindfors

Rödbetssallad är ett piggt inslag i julmaten och ger inte bara smak utan även färg. Den klassiska rödbetssalladen kan du göra på både färdigkokta rödbetor eller inlagda dito men du kan så klart även koka rödbetorna själv och smaksätta från grunden. Hur du än gör så blir det gott! Och nyttigt!

Prinskorv – en korv för prinsar

 Prinskorv från Småland! Goda prinskorvar är korvmathantverk av bästa slag. Som här från korvtillverkaren Lindvalls.
Prinskorv från Småland! Goda prinskorvar är korvmathantverk av bästa slag. Som här från korvtillverkaren Lindvalls. FOTO: Lindvalls chark

Visst finns det något magiskt med prinskorv? Den är så liten och nätt, så nyanserad och söt och dessutom smakrik på alla sätt. En stor favorit!

Scans Deli prinskorv är en säker vinnare och vill du kan du steka dem i smör och krydda med kryddpeppar så blir julstämningen ännu starkare. Även småländska Lindvalls gör en fenomenal prinskorv som du hittar över nästan hela Sverige. Håll koll och se till att korvpaketet har Från Sverige-märkningen – då blir det bäst!

En söt sak är det som behövs

 God kola av bästa råvaror, perfekt i jul!
God kola av bästa råvaror, perfekt i jul! FOTO: Istock

Svenskt socker, svensk grädde, svensk sirap och svensk smör – vad blir det? Kola så klart! Om du bara håller koll på temperaturen så är detta det godaste som går att få och det är precis vad man behöver. Ibland. Kom ihåg att använda en tjockbottnad kastrull och regeln gäller: Lägre temperatur ger lösare kola, högre ger fastare och segare konsistens. Du väljer!

Ställ julosten på bästa platsen

 Julost från Gäsene mejeri, med rätt färg dessutom!
Julost från Gäsene mejeri, med rätt färg dessutom! FOTO: Gäsene mejeri

Julost, så gott! Många mejerier ser till att locka smaklökarna med underbara nyanser när det närmar sig jul och de lokala varianterna är många. Osten julspecial från Gäsene mejeri är lagrad i 11 månader och något torrare än den vanliga osten, perfekt när den står framme en längre tid när maten äts. Och med rött vax så klart, som sig bör! Gäsene mejeri har dessutom en egen webbutik där man kan köpa ost när man vill och till var man vill.

Och så klart, osten märks med Mjölk från Sverige, det är en självklarhet!

Drick äpple i jul

 Svenska äpplen hör verkligen julen till. Mustigt röda och smakrika med alla nyanser.
Svenska äpplen hör verkligen julen till. Mustigt röda och smakrika med alla nyanser. FOTO: Fotograf Maja Brand

Äpplen hör julen till och Äppelriket med placering i Kivik tar hand om äpplen från omkring 100 svenska odlare. Härliga sorter i juletider är till exempel Aroma, Rubinola, Santana, Saga och Ingrid Marie och de är härliga både som frukt och som must. Testa till julbordet som komplement till julmust och julöl, det kan bli en ny favorit!

Favoriter på julbordet

Vilka rätter är det vi gillar mest på julbordet? Somt kan man gissa sig till men det finns undersökningar som visar på sanningen och den ser ut så här.

Svenskarnas favoriter på julbordet:

  • Julskinka (25 %)…
  • Jansson (16 %)
  • Sill (12 %)
  • Lax (8 %)
  • Köttbullar (5 %)
  • Risgrynsgröt (4 %)
  • Revbensspjäll (4 %)
  • Julmust (3 %)
  • Lutfisk (3 %)
  • Grönkål (3 %)

Källa: Livsmedelsföretagens stora julundersökning

Julstjärnan – sprider stämning som få

 Julstjärnor finns i alla möjliga färger. Vackert blir det på julbordet.
Julstjärnor finns i alla möjliga färger. Vackert blir det på julbordet. FOTO: Stars of Europe

Skapa vackraste julbordet med julstjärnor – de finns i mängder av färger och varianter och höjer julstämningen rejält. Se till att de är odlade i Sverige, enklast genom att ha koll på Från Sverige-märkningen.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen