Ostarna du ska sluta köpa för att bidra till en hållbar konsumtion
Flera Europeiska ostar döms ut i senaste Köttguiden som lanseras av Världsnaturfonden WWF. Här är alla rödlistade ostar – samt de som får grönt ljus.
I senaste versionen av den så kallade Köttguiden, som lanseras av Världsnaturfonden WWF med jämna mellanrum, är det inte bara köttets påverkan som bedöms.
Hållbara ostar
I år ingår även ost i Köttguidens vägledning om vad man rekommenderas äta för att bidra till en mer hållbar konsumtion.
Fem kriterier
Vid Köttguidens bedömning är det fem kriterier som används, om kött så väl som ost. De är klimat, biologisk mångfald, kemiska bekämpningsmedel, djurvälfärd och antibiotika.
Läs också: Matimport stor del av Sveriges miljöpåverkan
Från rött till grönt
Utifrån dessa samlade kriterier redovisar Köttguidens omdömen i färgerna rött (varning), gult (var försiktig) eller grönt (ät ibland).
Välj svenskt och ekologiskt
När det kommer till ost (liksom för kött) är slutsatsen tydlig: Välj svenskt och ekologiskt. Här är ostarna som döms ut:
Ostarna som får rött ljus i Köttguiden:
- Hårdost från Danmark
- Salladsost från Danmark
- Hårdost från Tyskland
- Salladsost från Tyskland
- Halloumi från Cypern
- Mozzarella från Italien och Tyskland
- Chèvre från Frankrike
- Feta från Grekland
Grönt ljus för svenskt
Men det finns några ostar som lyser grönt, det vill säga får godkänt av Världsnaturfonden WWF och Köttguiden. Till dessa hör alla svenska hårdostar och svensk halloumi.
Läs också: WWF & Köttguiden: Tänk på det här när du väljer ost och kött
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.