Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 19 mars 2020

Västerbottens mat: Fantastiska råvaror och underbara smaker!

Hjortron, renkött, mandelpotatis och den finaste cider – det är smakfullheter som vi träffar på i vårt andra stopp på Från Sverige-resan. Följ med till Västerbotten och smaka på härliga smaker från en spännande del av Matsverige.

 Västerbotten är en kulinarisk guldgruva! Här kryllar det av svenska råvaror som du inte hittar någon annanstans.
Västerbotten är en kulinarisk guldgruva! Här kryllar det av svenska råvaror som du inte hittar någon annanstans. FOTO: TT/ Katarina Ekeström

Matresa med Från Sverige

Läs också: Del 1 – Småland och ÖlandLäs också: Del 3 – Halland

Land och märkesorganisationen Från Sverige tar dig med på en resa i Sverige där svenska råvaror ligger till grund för all världens mat. I andra delen av Från Sverige-resan tar vi oss till Västerbotten – ja, både landskapet och länet. Vi ska väl inte snåla med allt det goda?

Underbara Clara och Västerbotten

Och kan det sägas det bättre än så här? Bloggaren, författaren och matälskaren Clara Lidström som bloggar under namnet Underbara Clara slår ett slag för svenska råvaror – i synnerhet från Västerbotten där hon kommer från och bor:

”Att handla svenskt håller därtill våra vackra landskap öppna. Någonting som är livsviktigt för den biologiska mångfalden.”

Clara Lidström bor i Västerbotten och på sin blogg och i sina böcker hyllar hon ofta smakerna från området. Med all rätt!

Brännlands cider

 Doften av svenska äpplen slår det mesta!
Doften av svenska äpplen slår det mesta! FOTO: Marie Henningsson

Brännlands cider är en hett eftertraktad dryck som sedan starten gjort många munnar glada. Nu satsar man ytterligare genom att plantera 12 000 nya äppelträd de kommande åren.

– Det här är ett avgörande steg i arbetet med att skapa en helt ny och unik terroir i norra Sverige, samtidigt som det öppnar ett brett spektrum möjligheter för våra lantbrukare att diversifiera med positiva effekter för jordbruk, turism och de större hållbarhetsfrågor som vårt samhälle står inför, säger Andreas Sundgren Graniti till Beernews.

Träden ska planteras i Västerbotten, Norrbotten och Västernorrland och inte bara ge goda drycker framöver utan också ge odlarna större säkerhet i sina inkomster. Bra för alla kort sagt!

Läs också: Andreas iscider är bäst i världen!

Svensk mandelpotatis

 Väldigt gott med mandelpotatis! Och nyttigt!
Väldigt gott med mandelpotatis! Och nyttigt! FOTO: Lars-Olof Hallberg / Naturfotograferna /IBL Bildbyrå

Mandelpotatis – en delikatess till allt! Det är många som älskar den norr-odlade potatisen – i synnerhet till surströmming! Eller varför inte till röding? Eller till tunt skivad älgstek? Eller kanske bäst av allt: Gör chips av mandelpotatis – besynnerligt gott!

Läs också: Mandelpotatis – därför är den så god!

Västerbottensost – en långlivad succé

 Västerbottenspaj på Katarina Ekeströms vis – länk till receptet hittar du längre ner!
Västerbottenspaj på Katarina Ekeströms vis – länk till receptet hittar du längre ner! FOTO: Katarina Ekeström

Finns det någon matprodukt som är bättre på att symbolisera Västerbotten än Västerbottensost? En klassisk Västerbottenspaj är fantastisk på alla sätt och har tagit plats på de flesta buffébord i Sverige – den funkar till allt!

Recept: Frasig Västerbottenspaj med krämig fyllning

Byt ut parmesan

 Byt ut parmesanost från Italien mot svensk Västerbottensost – lika smakrik, mycket bättre!
Byt ut parmesanost från Italien mot svensk Västerbottensost – lika smakrik, mycket bättre! FOTO: Pressbild

Kom ihåg – Västerbottensost är minst lika god som parmesan att riva på pasta – sältan, den intensiva smaken och konsistensen är underbar!

– Västerbottensosten är Sveriges bästa hårdost. Man kan använda den precis som parmesan, men Västerbottensosten är krämigare, säger tv-kocken Susanne Jonsson. Hon är uppvuxen i Gällivare men driver numera matverksamhet i Västerbottniska Umeå.

Läs också: Västerbotten är bättre än parmesan

Hjortron – skogens guld

 Hjortron – så goda, så nyttiga!
Hjortron – så goda, så nyttiga! FOTO: TT

Hjortron är fantastiska små stenfrukter som inte bara är goda utan också otroligt nyttiga – de innehåller mer C-vitamin än apelsiner. De innehåller också fibrer, magnesium, zink, kalium och betakaroten. Underbara som sylt eller i glass – hjortron är gott till det mesta. Ser du Från Sverige-märket på sylten vet du att det är svenska bär och att sylten är gjord här.

Läs också: Så gör du rårörda hjortron

Renkött – magert och med mild viltsmak

 Finns det något godare än en riktigt mustig gryta på renskav? Recept hittar du längre ner!
Finns det något godare än en riktigt mustig gryta på renskav? Recept hittar du längre ner! FOTO: TT

Har du smakat renkött så vill du smaka det igen! Klassikern renskav är en delikatess serverad med potatismos och rårörda lingon och kan vara bland det godaste som finns.

Kolla efter Från Sverige-märket när du köper kött så vet du att det kommer från Sverige – på alla sätt!

Recept: Gräddkokt renskav med lingon

Restauranger i Västerbotten

Sugen på att gå på restaurang när du är i Västerbotten? Så bra, det finns många alternativ…

Hotell Borgafjäll

Bjuder på lokala delikatesser i fantastisk miljö där du dessutom kan åka fantastiska skidor på vintern och njuta av fjället på sommaren. Kolla in Hotell Borgafjäll här!

Hotell Wilhelmina

Bjuder inte bara på en miljö utöver det vanliga utan också på mat som slår det mesta. Här hittar du Hotell Wilhelmina.

Bryggargatan i Skellefteå

Slår till med trendig kokkonst med lokala råvaror i centrum. Krog med högt renommé! Du hittar menyn här!

Från Sverige-märkningen

FOTO: Från Sverige

Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen