Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Vin 3 maj 2018

Frittata med smakrik ost och ett glas vitt

Smält ost, skinka, potatis och ägg. Håkan Larssons lyxiga frittata liknar vår bondomelett. Här får du hans härliga recept och tips om bästa vinet till.

 På italienska heter det frittata med den är väldigt lik vår bondomelett, fast lite lyxigare.
På italienska heter det frittata med den är väldigt lik vår bondomelett, fast lite lyxigare.

Den är släkt med vår bondomelett och spanska tortillan, men italienarnas frittata får lite extra färg av en stund i ugnen. Använd alltså en panna som tål ugnsvärme, eller skär upp omeletten och lägg på plåt inför färgsättningen. Ett ”ägg” smaksatt med fin skinka och ruccola förgyller det hela.

Krydda med ruccola

Ruccola har erövrat en tätposition bland gröna blad i Sverige. Den peppriga salladen har en kraftig smak som lätt tar över föreställningen, och gör sig bäst blandad med andra, mer neutrala sorter. Eller använd den att krydda med som här, lite fetma och sälta gör underverk. Prova också att byta ut all eller en del av basilikan i din pesto.

Håkan Larssons vintips!

Ägg är vinets fiende säger man, och det stämmer nog om hårdkokta på egen hand. Men i en omelett med vinvännerna lök och svamp som här finns inga hinder, särskilt som skink- och ruccolaröran hjälper till som smakbrygga.

Vitt med både fyllighet och fräschör blir mitt val:

76602 Côtes-du-Rhône Blanc, 79 kronor

12419 Casal di Serra, 95 kronor.

Alkoholfritt: 1911 Rawson’s Retreat Semillon Chardonnay, 59 kronor.

Läs också: Laga supergoda ostgratinerade tunnbrödssnittar – enkelt recept

Vårlig frittata med skink- och ruccolaägg

Skriv ut

Ingredienser

  • 4 personer
  • 200-300 g kokt färskpotatis i bitar
  • 150 g skogschampinjoner eller annan svamp, små hela eller delade
  • 1 knippa sparris i bitar
  • 1/2 gul eller röd lök i tunna skivor
  • 2-3 msk raps- eller olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • ett par tag med pepparkvarn
  • 8 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl vällagrad hårdost
  • Parmaägg:
  • 1 dl crème fraîche
  • 100 g parmaskinka eller annan god skinka, strimlad
  • 20-30 g ruccola, hackad
  • 1 pressad vitlöksklyfta, helst färsk
  • Servering:
  • sallad med smak, t ex lollo rosso

Gör så här:

  1. Parmaägg: Blanda crème fraîche med skinka, ruccola och vitlök, ställ kallt.
  2. Fräs potatis, svamp, sparris och lök var för sig i oljan i en stekpanna. Blanda samman i pannan, salta och peppra lätt. Sätt ugnen på 225° eller grill.
  3. Vispa ihop äggen med 1 tsk salt och 1 krm peppar lite slarvigt, det ska bara dela sig. Häll smeten över grönsakerna i pannan, sänk värmen och stek till omeletten stannat; skaka pannan ofta så smeten inte fastnar i botten.
  4. Strö över riven ost, sätt in pannan högt upp i ugnen och låt frittatan få fin färg. Skär upp i tårtbitar och lägg på tallrik med sallad. Forma ”ägg” av skinkröran med två vattensköljda skedar och lägg intill.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen