Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Vin 27 juli 2017

Grilla godare - med rätt knep och rätt vin

Få saker är så förknippade med sommaren som att grilla. Lite pyssligt men väldigt härligt! Med rätt knep och rätt vin i glasen så höjer du upplevelsen ytterligare - kolla in!

 Grilla rätt och välj rätt vin - här är tipsen!
Grilla rätt och välj rätt vin - här är tipsen! FOTO: Istock

Ett enkelt sätt att göra måltiden ännu bättre är att välja ett vin som verkligen passar till det grillade. Här tipsar Stefan Saidac på Vinbetyget.se både om grillningsknep och prisvärda grillviner.

Rent och snyggt

Se till att grillgallret är rent från sot och rester.

På med gallret direkt

Låt gallret ligga på från början och bli varmt. Annars fastnar köttet.

Blås på glöden

En bra glöd behöver lite omsorg. Blås regelbundet så kolet får syre, lågorna brinner ut, och glöden blir riktigt röd.

Ta ut köttet tidigt

Köttet ska inte vara kylskåps-kallt.

Vänd inte hela tiden

Vänd på köttet få gånger. Se till att köttet får ordentligt med färg. Kött får sin smak när det blir brynt – fega inte.

Varmt är godast

Se till att alla börjar äta direkt. Kött som är varmt är dubbelt så gott som kött som hunnit svalna.

Kyl vinet i tid

Att vitt vin ska vara kallt tänker de flesta på. På sommaren är det lätt hänt att även rött vin blir för varmt – vilket inte är så gott. Helst ska det vara 16-18 grader. Ställ in det röda vinet i kylskåpet en halvtimme före servering så ordnar det sig.

Att grilla är nog det äldsta sättet att laga mat. Att grilla är populärt över hela världen och med ett bra vin till så blir måltiden ännu godare.

Här är en samling prisvärda grillviner från topplistorna på Vinbetyget.se. Det är vintips från både gamla och nya vinvärlden – jorden runt.

Prisvärda grillviner

Campos de Luz (nr 2718) Spanien, 59 kr

Mjukt och lätt rödvin som passar till kyckling och grönsaker.

Periquita Original (nr 2574) Portugal, 75 kr

Klassiskt och mycket säkert kort som passar till det mesta grillat.

Delas Saint Esprit (nr 71832) Frankrike, 99 kr

Fylligt och fruktigt med lätt fatton som passar perfekt till en finare köttbit.

Penfolds Koonunga Hill (nr 6253) Australien, 99 kr

Fruktigt vin med fatkaraktär som passar utmärkt smakrikt grillat. 


Trapiche (nr 16554) Argentina, 89 kr

I Argentina älskar man att grilla sitt fina kött. Detta vin på nationaldruvan Malbec matchar ypperligt.

Cono Sur Chardonnay (nr 6522) Chile, 99 kr

Vitt vin till grillat? Ja visst. Gott till ljust kött, fisk, skaldjur & grillade grönsaker.

Roodeberg (nr 7451) Sydafrika, box 259 kr

Ett perfekt och alltid pålitligt grillvin. Praktiskt med box på landet och är många runt bordet.

Källa: Vinbetyget.se

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen