Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Vin 9 maj 2018

Grilla sockersaltad fläskkarré med olivpotatis

Sockersalta köttet som lax och grilla – hur gott som helst! Följ Håkan Larssons goda recept med bästa vinet till och helgen räddad.

 
FOTO: Håkan Larsson

En stund med salt- och sockerblandning sätter stuns och smak på både fisk och kött, även om vi är mest vana vid rimmad fisk.

Rimlagen tränger in i råvaran på ett sätt som salt på ytan inte gör. Men ta det vackert med tiden så sältan inte blir för påträngande, och tänk på att saltet drar vätska ur både fisk och kött. Om du till exempel grillar gravad lax i bit ska den bara anrättas jättehastigt, annars blir resultatet torrt och ettersalt.

Håkan Larssons bästa vintips!

Den här lättlagade, smakliga men anspråkslösa rätten kan du egentligen dricka vilket som helst av dina röda favoritviner till, bara det inte är för kraftigt. Här är tre favoriter:

6996 Torres Coronas Tempranillo, 79 kronor.

6139 Ramos Reserva, 78 kronor, en klassiker som fungerar jättebra till grillat fläskkött och mycket annat.

Alkoholfritt: 1991 Two Rivers, 49 kronor.

Läs också: Laga lyxig bondomelett med härlig ostsmak

Lättrimmad grillad fläskkarré med dillsmör och olivpotatis

Skriv ut

Ingredienser

  • 4 personer
  • 4 skivor benfri fläskkarré, 600-800 g
  • 2 msk salt
  • 1 msk socker
  • 1 krm krossad peppar
  • 1 tsk örtkryddor t ex timjan, rosmarin
  • Dillsmör
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1/2 dl finhackad dill
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • Olivpotatis
  • 800 g färskpotatis, nykokt
  • 2 dl blandade oliver
  • 1 ask cocktailtomater, delade
  • 2 msk rapsolja
  • nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Blanda salt, socker och peppar i en stor plastpåse. Lägg i köttet och vänd runt så blandningen fördelas över skivorna. Lägg i kyl i cirka 30 min, beroende på hur tjocka skivorna är.
  2. Blanda smör med dill och citronsaft, forma en rulle i folie och lägg kallt. Kan göras i god tid.
  3. Vänd runt den varma potatisen med oliver, tomater och olja i en medelvarm stekpanna. Mal lite peppar över.
  4. Torka av köttet och grilla eller stek på god värme. Strö på örtkryddorna och servera med smör och potatis.

Recept: Håkan Larsson

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen