Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Vin 12 april 2018

Håkan Larssons helgtips: Chilispjäll i lergryta med coleslaw – och ett glas rött

Plocka fram lergrytan och fyll den med godsaker. Medan den gottar till sig i ugnen kan du njuta av vårsolen. Testa Håkan Larssons supergoda chilispjäll. Ett glas gott rött blir pricken över i.

 Lergryta är världsbäst när man vill att maten ska sköta sig själv. Här är Håkan Larssons underbart saftigt revbensspjäll – med sting.
Lergryta är världsbäst när man vill att maten ska sköta sig själv. Här är Håkan Larssons underbart saftigt revbensspjäll – med sting.

I den gamla hederliga lergrytan lagar du lätt smakrika, mustiga rätter utan besvär. Visst tar det lite tid i ugnen men den kan ju användas till annat. Här får kryddiga spjäll gott sällskap av sötstark coleslaw.

Glöm inte att lägga grytan i blöt innan!

Ännu godare coleslaw

Coleslaw är i ropet, och undra på det. Så lättgjort, så nyttigt, så gott. Här ger mango chutney extra smak – prova också med att smaksätta med chilisås, grov senap eller strimlad grillad paprika.

Håkans bästa vintips

Till den här rustika, generösa maten längtar man efter riktigt traditionellt, befriande omodernt vin från södra Italien. Prova de här:

2077 Copertino, 84 kronor, är kryddigt och solbränt, moget och strävt – en strävhet som mjuknar och blir harmonisk i sällskap med maten.

2727 Cappello di Prete, 89 kronor, är ett alternativ i samma stil.

Alkoholfritt: 1989 Stowford Press Cider, 12:90 kronor/33 cl.

Läs också: Håkan Larssons magiska lax

Chilispjäll i lergryta med chutney-coleslaw

Skriv ut

Ingredienser:

  • 4 personer
  • 1 kilo tjockskuret revbensspjäll
  • lite pressad citronsaft
  • 1 tsk salt
  • 600-700 g fast potatis
  • Sås
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk svensk senap
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1 msk chilisås av ketchuptyp
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk worcestershiresås
  • Coleslaw
  • 300-400 g färsk vitkål
  • 2 morötter
  • 1/2 dl majonnäs
  • 1/2 dl gräddfil
  • 2 krm salt
  • ett varv vitpeppar från kvarnen
  • 3-4 msk mango chutney
  • Servering
  • finklippt persilja

Gör så här:

  1. Lägg lergrytan i kallt vatten minst en halvtimme. Dela köttet i bitar. Blanda köttet med citronsaft och salt och lägg i grytan. Rör ihop alla ingredienser till såsen och häll den över köttet.
  2. Lägg locket på grytan, ställ den i kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader och låt stå i 45 minuter. Skala och dela potatisen i bitar, lägg dem i grytan och låt stå i ytterligare 45 minuter.
  3. Coleslaw: Finstrimla kålen med osthyvel eller mandolin, ju finare desto bättre. Borsta och strimla morötterna fint. Rör ihop majonnäs, gräddfil och kryddor, blanda ner mango chutney till lagom styrka och smak. Vänd ner kål och morot och låt stå kallt minst en timme.
  4. Servera köttet med sås, potatis och coleslaw. Klipp lite persilja över.

Recept: Håkan Larsson

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen