Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Vin 23 mars 2018

Håkan Larssons helgtips: Lyxigt goda lammkotletter med örtsky och ett glas rött

Håkan Larsson tipsar om en vårtrevlig lammrätt serverad med ett fantastiskt smakrikt potatismos. Till det ett mjukt och fruktigt rött vin. Lättlagat och lyxigt gott!

 Vårens godaste lammrätt och bästa vinet till. Smaklig måltid!
Vårens godaste lammrätt och bästa vinet till. Smaklig måltid! FOTO: Håkan Larsson

En underbar rätt, med lamm i sällskap med mild, fint rostad selleri och stinget från picklade morötter. Örtskyn smakar bra till alla kötträtter.

Selleri med mersmak

I vanliga fall kokar vi potatis och andra rotsaker innan vi gör puré, men med ugnsrostning får man fram lite andra och rikare smaker när sockret som finns i rotsakerna blir lätt karamelliserat i värmen.

Håkan Larssons vintips

En rioja med mjuka kanter och bra frukt fungerar bra här.

12670 El Coto Crianza, 85 kronor.

2525 Baron de Ley Reserva, 119 kronor.

Alkoholfritt: 1940 Natureo Free Syrah, 59 kronor.

Läs också: Maffig påsktårta med chokladLäs också: Glassbomb – med jordnötter, blåbär och choklad

Lammkotletter med rostad selleripuré, picklade morötter och örtsky

Skriv ut

Ingredienser

  • 4 personer
  • 800 g lammkotletter eller annat lammkött
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 2 msk smör till stekning
  • Selleripuré
  • 1 kilo rotselleri
  • 2-3 msk rapsolja
  • 2 dl vispgrädde
  • 100 g rumsvarmt smör
  • salt
  • nymalen vitpeppar
  • Picklade morötter
  • 2-3 stora morötter
  • 1/2 dl ättiksprit, 12 procent
  • 1 dl strösocker
  • 1 1/2 dl vatten
  • Örtsky
  • 5 dl kalvfond av koncentrerad kalvfond eller tärning
  • 1 stjälk färsk rosmarin
  • en näve grovhackade basilikablad
  • 2 msk smör
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Puré: Sätt ugnen på 225 grader. Ansa, skala och dela rotsellerin i tärningar. Lägg den i bakpappersklädd form, blanda med oljan och rosta 20-30 minuter tills den är mjuk och har fin färg. Kör sellerin, utan vätskan som bildats, i matberedare med grädde och smör, smaka av med salt och peppar.
  2. Picklade morötter: Skala morötterna och skär i stadiga strimlor med potatisskalare eller osthyvel. Lägg i en trång skål. Koka upp ättiksprit, socker och vatten tills sockret löst sig och häll över morötterna. Låt stå i rumstemperatur 30-60 minuter.
  3. Örtsky: Koka ihop fonden med rosmarinstjälken till 2 dl. Fiska upp rosmarinen, mixa ner grovhackad basilika och smör med handmixer. Smaka av med lite peppar.
  4. Snitta lammkotletternas fettrand, krydda och stek dem hastigt på båda sidor i smöret på hög värme. Servera med puré, morötter och sky.

Recept: Håkan Larsson

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen