Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Vin 2 februari 2018

Håkans smarriga tips: Kycklingklämma de lux – med ett glas vitt

Packa ett paket middagsnjutning! Supergott, fräscht och vitaminspäckat med mild chilihetta. Fungerar också kalla som picknicklunch i skidbacken.

 Håkan Larssons lyxiga kycklingklämma fungerar både kall och varm.
Håkan Larssons lyxiga kycklingklämma fungerar både kall och varm.

Enkel att göra, trevlig att servera och uppskattad av de allra flesta. Den här kycklingklämman med salsa fungerar både i skidbacken och som helgmys.

Och vill man så kan man prova med ett glas vitt till (ja, kanske inte i skidbacken dock). Chili, lime och koriander, som är några av ingredienserna, är kanske inte världens mest vinvänliga. Men ett inte alltför syrligt vin med bra blommighet och generös melonfrukt ger ett bra lyft.

Håkans bästa vintips

2391 Collevite Faleria Pecorino, 79 kronor. Vinet kommer från Italien och ger mycket smakglädje för liten relativt slant.

2899 Pinot Gris Premium Réserve, 99 kronor. Ännu piggar än vinet ovan.

Alkoholfritt: 1935 Jacob’s Creek Unvined Riesling, 59 kronor.

Håkan varnar: Gnugga inte i ögonen!

När du hanterat färsk chili, gnugga dig för all del inte i ögonen, då får du gråta kvällen lång – fråga en som vet. Tvätta händer och redskap noga efteråt, eller använd tunna plasthandskar, det gör proffsen. Så kallade kirurghandskar brukar finnas i storpack på apoteket.

Läs också: Krämig kyckling med indisk touch

Wraps med chilifräst kyckling och rödgrön salsa

Skriv ut

Ingredienser

  • 4 personer:
  • 600 g kycklingfilé
  • saften av 1 lime
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 1/2 gul + 1/2 röd chili, urkärnad och finhackad
  • 1-2 msk smör eller rapsolja
  • 1 dl stark hönsbuljong
  • Salsa
  • 2 avokado, hackade
  • 2 tomater, hackade
  • 1 rödlök, finhackad
  • 2 msk hackad färsk koriander el basilika
  • saft av 1 lime
  • 2 msk rapsolja
  • salt, peppar
  • Servering:
  • 8 stora tortillas, god sallad

Gör så här

  1. Strimla kycklingen, marinera i limesaft en stund.
  2. Blanda under tiden salsan, smaka av med salt och peppar.
  3. Stek de avrunna kycklingbitarna helt igenom i fettet med vitlök och chili.
  4. Lägg upp på varmt fat, koka ur pannan med buljongen och häll över köttet. Värm tortillas, fyll med kyckling, salsa och sallad, vik ihop och njut!

Recept: Håkan Larsson

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen