Laga ostgratinerade tunnbrödssnittar à l’Alsace
De går bra att förbereda och funkar både som tilltugg och förrätt. Här tipsar Håkan Larsson om favoriten ostgratinerade tunnbrödsrullar och bästa vinet till.
Alsacepizzan tarte flambée har inspirerat till dessa festliga, smakrika tilltugg. De går bra att förbereda och förvara inslagna i folie i kylen fram till gratineringen. Vänta med att skära till rullarna tills dess.
Tips!
Tunnbrödssnittarna är så pass matiga att de kan ersätta förrätten i en middag.
Läs också: Så fryser du in lök och purjolök
Gör som pizza
Du kan servera rätten också som en tunnbrödspizza. Strunta i att rulla ihop, strö ost över och gratinera direkt.
Läs också: Kakornas kaka – Annas pudrade citronrutor
Håkan Larssons bästa vintips
Ett vitt vin med frisk syra men också lite kraft smakar bra. De här är riktigt bra:
4200 Leth Grüner Veltliner, 85 kronor.
72342 Riesling Premium Réserve, 99 kronor.
Alkoholfritt: 11901 Leitz Eins Zwei Zero Riesling, 69 kronor.
PS! Vill du ha ett fylligare bubbel till smakar det också utmärkt till!
Läs också: Laga burgundisk kyckling- och korvgryta – tips på bästa vinet tillLäs också: Enkel och krämig tomatsoppa
Ostgratinerade tunnbrödssnittar à l’Alsace
Ingredienser:
- 12 bitar
- 2 bitar mjukt tunnbröd
- 1 gul lök
- 2 msk smör
- 4-5 msk crème fraiche
- nymalen svartpeppar
- 60-80 g lufttorkad skinka
- drygt 1 dl finriven prästost eller annan smakrik ost
- kryddkrasse
Gör så här:
- Strimla löken tunt. Stek den helt mjuk i smöret på svag värme, den ska inte få färg.
- Sätt ugnen på 225 grader. Bred crème fraiche på bröden. Fördela löken och peppra. Lägg skinkskivorna i ett lager ovanpå. Rulla ihop från kortsidan och skär varje rulle i 6 bitar.
- Lägg rullarna med snittytan upp i muffinsformar. Fördela osten över och gratinera i övre delen av ugnen 5-6 minuter, tills osten smält och fått lite färg. Servera direkt, klipp lite krasse över.