Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Vin 24 maj 2018

Lax med Astrids basilikasås och primörer – enkelt recept

Grillad eller ugnsbakad lax blir festmat med primörer och basilikasås, lika lättgjord som god. Här är Håkan Larssons superenkla recept och tips på bästa vinet till.

 Håkan Larsson tipsar om lättlagad lax och gott vin till.
Håkan Larsson tipsar om lättlagad lax och gott vin till.

Lättlagat och festligt. Kan det bli bättre när det är helg? Laxen klarar sig själv i ugnen och såsen vispar du ihop snabbt och enkelt. Den smakar för övrigt bra även till sallader och kyckling. Såsen håller sig 3-4 dagar i kylen, så gör gärna en dubbel sats när du ändå håller på. Det går också bra att byta ut en del eller all basilika mot rucola eller persilja.

Håkan Larssons vintips

Feta fiskar som lax kräver vin med rejäl syra – det gäller all fet mat. Såsen och sparrisen trivs också med fräschör och gärna lite god kryddighet. En riesling skulle kunna passa, men ännu bättre sällskap blir de senaste årens stora succédruva från Österrike:

4200 Leth Grüner Veltliner, 85 kronor

2699 Jurtschitsch Grüner Veltliner, 119 kronor.

Alkoholfritt: 11901 Leitz Eins Zwei Zero Riesling, 69 kronor.

Läs också: Helgrecept: Majskyckling med knaperstekt bacon

Lax med Astrids basilikasås och primörer

Skriv ut

Ingredienser

  • 4 personer
  • 4 skinn- och benfria laxfiléer à 150 g
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Basilikasås
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1 tsk finhackad färsk chili eller 1 krm sambal oelek
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 3 msk majonnäs
  • 2 dl lättcrème fraiche
  • salt
  • Servering
  • smörstekt grön sparris
  • kokt färskpotatis där rädisor fått koka med 5-7 min

Gör så här

  1. Börja med såsen. Mixa basilikabladen med de övriga ingredienserna till en slät sås, smaka av med lite salt. Låt gärna mogna i kylen några timmar.
  2. Grilla eller ugnsbaka laxfiléerna i 175 grader, 10-12 min. Dela dem på mitten och servera med såsen och övriga tillbehör.

Recept: Håkan Larsson

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen