Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Vin 20 april 2018

Majskyckling med knaperstekt bacon och busenkel lyxsås

Håkan Larsson tipsar om majskyckling med knaperstekt bacon, fänkålspuré och det bästa av allt – en busenkel lyxsås. Till det ett gott rött vin. Helgen är räddad!

 Håkan Larsson bjuder på majskyckling med knaperstekt bacon och fänkålspuré.
Håkan Larsson bjuder på majskyckling med knaperstekt bacon och fänkålspuré. FOTO: Håkan Larsson

Fänkål ger en skönt anisfrisk smak åt potatispurén, gott till stekt kyckling med busenkel vermouthsås. Knaperstekt bacon sätter pricken över i.

Tips med fänkål

Fänkål med sin distinkta arom av anis eller lakrits är kul att sätta karaktär på mat med. Förutom att ha i mos som här är den förträfflig att strimla fint med osthyvel till en sallad med färsk spenat och god olivolja, eller klyfta och rosta i ugn med potatis, morötter och annat.

Håkan Larssons vintips

Fylligt vitt med lite skärpa är ett självklart val

76602 Côtes-du-Rhône Reserve Blanc, 79 kronor.

12419 Casal di Serra, 95 kronor.

Alkoholfritt: 1911 Rawson’s Retreat Semillon Chardonnay, 59 kronor.

Läs också: Magisk lax till middag – Håkan tipsar!

Majskyckling med puré och sås

Skriv ut

Ingredienser (4 personer)

  • 4 filéer eller klubbor av majskyckling
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • Fänkålspuré
  • 400 g potatis
  • 300 g fänkål
  • 5-6 dl grönsaksbuljong av tärning
  • 2-3 msk smör
  • salt, peppar
  • Vermouthsås
  • 1 dl torr vermouth eller torrt vitt vin
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl creme fraiche
  • salt och peppar
  • Servering
  • 140 g tärnat bacon
  • sallad på färsk spenat och hyvlad parmesan dressad i 2 msk olivolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Bryn kycklingen i smöret, salta och peppra. Stek den helt igenom i ugnen (68 grader innertemp), 20-22 minuter.
  2. Puré: Skala potatisen, ansa fänkålen och skär allt i bitar. Koka mjukt i grönsaksbuljong, häll av men spara lite av spadet. Mixa potatis och fänkål med smör och eventuellt lite spad hastigt i matberedare. Kör inte för länge, då blir det segt. Smaka av med salt och peppar.
  3. Fräs bacontärningarna knapriga på hög värme, låt rinna av på hushållspapper.
  4. Sås: Koka ihop vin med buljongtärning till hälften, rör i creme fraiche och låt puttra ett par minuter. Smaka av.
  5. Lägg upp kyckling och puré på tallrikar, strö bacontärningar över och servera med sås och spenatsallad.

Recept: Håkan Larsson

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen