Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Vin 15 februari 2018

Ost- och purjopaj med laxsallad

Ost- och purjopaj med laxsallad och citroncrème. Det är veckans tips från Håkan Larsson. Han tipsar också om bästa vinet till.

 Håkan Larsson lyxiga paj och gott vin därtill.
Håkan Larsson lyxiga paj och gott vin därtill.

Smakrik ost och purjo får ytterligare snits med rökt lax och syrlig citroncrème. Pajen kan göras klar dagen innan, laxsalladen kan stå färdig i kylen medan citroncrèmen blandas och läggs på precis före servering.

Håkan Larssons resttips

Det kommer att bli paj över – utmärkt lunchmat med en ny fräsch sallad. Med eller utan lax.

Läs också: Håkans bästa snabblyx: Pinjenötsbiffar med ett glas rött

Håkan Larssons bästa vintips

Frisk riesling känns gjutet till laxen, och i australisk sådan finns ofta en fin ton av lime, som passar utmärkt till crèmen här. Prova att hälla i galset:

16426 Hardys Nottage Hill Riesling, 79 kronor.

5822 Leitz Eins Zwei Dry Riesling, 99 kronor, ett gott tyskt alternativ.

Alkoholfritt: 1935 Jacob’s Creek Unvined Riesling, 59 kronor.

Läs också: Håkans mat- och vintips: Halstrad gösfilé med ett glas vitt

Ost- och purjopaj med laxsallad och citroncrème

Ingredienser

  • 4 personer som förrätt, 2-3 som huvudrätt
  • Pajdeg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 125 g kallt smör i tärningar
  • 3 msk vatten
  • Fyllning
  • 2 medelstora purjolökar
  • 2 msk smör till stekning
  • 2 krm timjan
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 3 dl riven smakrik ost, t ex Västerbottensost eller prästost
  • Citroncrème
  • 2 dl crème fraiche, 34 procent fett
  • rivet skal av 1 citron
  • Laxsallad
  • 150 g kallrökt lax
  • en näve blandad sallad ur påse
  • 1–2 tsk rapsolja
  • ett varv på svartpepparkvarnen

Gör så här

  1. Pajdeg: Blanda mjöl och smör till en smulig massa i matberedare. Tillsätt vatten och kör hastigt till en deg. Låt vila 30 minuter i kylen.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla eller tryck ut degen i en pajform 20-24 cm i diameter. Förgrädda skalet cirka 15 minuter mitt i ugnen.
  3. Fyllning: Skölj och strimla purjon, fräs den mjuk i smör utan att den tar färg. Smaksätt med timjan. Låt svalna.
  4. Vispa ihop ägg och mjölk. Tillsätt salt, peppar, riven ost och den avsvalnade purjon. Häll i pajskalet och grädda mitt i ugnen (200 grader) cirka 30 minuter, tills fyllningen stelnat och fått fin färg. Låt svalna, ställ i kylen om du inte ska servera maten samma dag. Hit kan förberedas.
  5. Laxsallad: Strimla laxen och blanda med sallad och olja. Mal över lite peppar.
  6. Servering: Ta ut rundlar ur pajen med så kallade utstickare eller glas, 7–8 cm i diameter (naturligtvis kan du också skära den i trekantiga bitar). Blanda crème fraiche med citronskal och spritsa eller klicka på rundlarna. Servera med laxsallad.

Recept: Håkan Larsson

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen