Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Vin 7 juni 2018

Sparris med kallrökt lax

En lätt och elegant förrätt där smakerna samspelar exakt! Ett glas bubbel förhöjer smaken ytterligare.

 Sparris med lax – enkelt och så gott!
Sparris med lax – enkelt och så gott! FOTO: Håkan Larsson

Hittar du inte späd sparris, klyv lite grövre på längden. Och vill du variera laxen så blir det gott även med gravad lax – eller färsk lax i mycket tunna skivor.

Bästa vinet till

Här passar ett bubbel med lite mer kraft som möter den rökta laxen som en cava gjord på enbart Pinot Noir:

7610 Cava Blanc de Noirs 1+2=3 U Mes U Fan Tres, cirka 100 kronor.Läs också: Pulled citruslax – så gör du den supersaftiga favoriten

Sparris med rökt lax

Skriv ut

Ingredienser (4 personer):

  • 20 smala stänglar grön sparris, 250-300 g
  • salt
  • nymalen vitpeppar
  • 4 stora eller 8 mindre skivor kallrökt lax
  • Timjancitronette
  • 1 msk pressad citronsaft
  • rivet skal av 1/2 citron
  • 3 msk rapsolja, gärna kallpressad
  • salt
  • nymalen vitpeppar
  • plockade blad från några timjankvistar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Skölj och ansa sparrisen, salta och peppra lätt.
  2. Lägg ut laxskivorna på en skärbräda. Linda in 5 sparrisar i varje, lämna knopparna fria.
  3. Lägg i ugnsfast form och baka mitt i ugnen i cirka 15 minuter, tills sparrisen är nätt mjuk. Vispa under tiden ihop alla ingredienser till citronetten.
  4. Lägg upp laxrullarna på fyra tallrikar, droppa citronetten över och servera.

Recept: Håkan Larsson

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen