Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Vin 9 mars 2018

Så tempererar du vin

Vinets temperatur påverkar smaken mycket. Här tipsar Håkan Larsson om 5 enkla tumregler som lyfter vinet.

 Temperaturen är avgörande för hur vinet smakar. Håkan Larsson bjuder på sina bästa tips.
Temperaturen är avgörande för hur vinet smakar. Håkan Larsson bjuder på sina bästa tips. FOTO: Istock

Det finns all anledning att lära sig lite om vin och temperatur. Fel temperatur kan sänka ett bra vin medan rätt temperatur får vinet att komma till sin rätt. Här är Håkan Larssons 5 tumregler.

Läs också: Ostgratinerad auberginegratäng – superenkelt recept

Så temperar du vinet rätt

1. Mousserande vin

Mousserande vin ska serveras kylskåpskallt. Häll inte glasen för fulla, fyll hellre på med friskt bubbel efterhand.

2 Vita viner

Vita viner smakar mest mellan 10 och 12–13 grader men jag brukar ändå servera dem kylskåpskalla.

3. Rosévin

Rosévin hanteras precis likadant som vita viner, det vill säga kylskåpskalla

4. Röda viner

Röda viner smakar bäst mellan 16–17 och 20 grader. Vi dricker dem ofta för varma, särskilt om de är av den enklare typen. Lägre temperatur tar fram fruktigheten bättre. Ställ gärna rödvinet i kylen någon halvtimme före servering.

5. Söta viner

Söta viner av typen sauternes eller tokajer serveras kylskåps­kalla. Portvin och madeira däremot som röda viner. Finosherry bjuds väl kyld, annan sherry vid 17–18 grader.

Läs också: Lättlagade ostgratinerade tunnbrödssnittar à l’Alsace

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen